Könnyen elkészíted: ( a rettegett ) Csokoládészuflé, recept

Elkészítési idő: 60 Perc
A recept eredeti szerzője: Széll Tamás
fényképek: Pikantéria
Könnyen elkészíted: ( a rettegett ) Csokoládészuflé hozzávalói 4 adaghoz:
- 20 g búzafinomliszt
- 20 g vaj
- 22 cl tej
- 200 g étcsokoládé, keserű ( 70%)
- 3 db tojás sárgája
- 4 db tojás fehérje
- 20 g kristálycukor vagy nádcukor, én ezt használtam a formák (ki)cukrozásához
- 20-30g nádcukor a masszába – elhagyható
- a szuflés forma szórásához
- egy csipet étkezési só

Könnyen elkészíted: ( a rettegett ) Csokoládészuflé elkészítése:
- A szuflés formákat alaposan kivajazzuk, és a hűtőbe tesszük, valamint a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük.
- A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük.
- Hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amivel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverhetjük a tojássárgáját is.
- Ezt követően a csokoládés keveréket félretesszük kicsit hűlni.
- Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk, és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból. A felesleges cukrot kiöntjük a formákból!
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk. Óvatosan, ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formákba.
- Az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formából legalább 5-6 cm-re kiemelkedik a szuflé, kb. 15-20 perc alatt elkészül.

Tálalás
A szuflét forrón, a vaníliafgyit vagy vaníliaszószt értelem szerint hűtve tálaljuk. A szuflék közepébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek a belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt. Porcukrot szitálunk a tetejére.

A szöveg és ötlet forrása: lidlkonyha.hu