Kolozsvári pogácsa, recept
A Kolozsvári pogácsa Hozzávalói:
- 45 dkg liszt,
- 25 dkg kolozsvári füstölt szalonna,
- 3 tojássárga, 3 evőkanál tejföl,
- 1 dl tej, 2 dkg élesztő,
- 1 kávéskanál cukor,
- só, bors ;
- a tészta megkenéséhez: só, 1teáskanál köménymag
A Kolozsvári pogácsa Elkészítése:
a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A kolozsvári füstölt szalonnát kétszer átdaráljuk, majd jól összedolgozzuk a liszttel. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, a tojássárgákat, a sót, a borsot és jól megdagasztjuk. Tetejét belisztezzük, és mély tálba téve tiszta konyharuhával letakarjuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük, ezután lisztezett deszkán még egyszer jól átgyúrjuk, majd vékonyra nyújtva négyrét hajtjuk. 30 percnyi pihentetés után 1 centi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét éles késsel bekockázzuk, megkenjük egy egész, felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, és előmelegített forró sütőbe tolva, közepes lángon megsütjük.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: Aledakonyhaja.blogspot.hu