Kolozsvári csirke burgonya lángossal, recept
Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára, az udvaron nevelkedett, fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.
A Kolozsvári csirke burgonya lángossal Hozzávalói 4 főre:
- 1 nagyobb csirke,
- 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna,
- 2 paradicsom,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 dl sűrű tejföl,
- 1 dl tejszín,
- só, bors
A Kolozsvári csirke Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.
Burgonyalepény
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj
Elkészítése: a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük.
Forrás: aledakonyhaja