Kocsonya, recept
Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető kocsonya recept és csak 1 féle sertés alkatrész kell hozzá – ez a csülök ! Közeledik a szilveszter este, készül a kocsonya a konyhában, mejd megy ki a fás kamarába, hogy ott dermedjen meg és laktassa az egész családot.
A kocsonya hozzávalói:
- 2 db egész, friss sertés csülök ( természetesen kiegészíthető bőrkével vagy félbe vágot sertés lábbal )
- 2 marék megpucolt fokhagyma
- egy marék egész fekete bors
- 3 tk só
- 1 fej hájas vöröshagyma
- kb 6-7 L víz
A kocsonya elkészítése:
-
A csülköket ellenőrízd, hogy tiszta e; nincs e rajta felesleges sörte/szőr. Ha van akkor a gázláng felett perzseld le. Mosd meg a csülköket
-
Majd mehetnek a csülkök, egy 10L -es fazék aljára.
-
Öntsd fel hideg vízzel
-
Mehet fel a gázra
-
Add hozzá a 2 marék fohagymát, az 1 fej héjas vöröshagymát, az egy marék egész fekete borsot
-
Főzd addid, amíg a csontok könnyen kifordulnak a csülökből
-
Majd sózd, vedd ki a csülköket a léből – szedd szét ( porciózd tányérokba )
-
Szűrd át a kocsonya levét, ( szedj le annyi zsírt a lé tetejéről, amennyit csak lehet ) porciózd a tényérokba
TIPP: főtt sárgarépát, gyökeret és flbe vágott tojást is rakj a kocsonyába, így mutatósabb lesz. Tálald ecetes vöröshagymával, vagy csípős darált paprikával.