Klasszikus, omlós linzerkarika (bögrésen is), recept

Már van fent egy linzerkarika, de ez az, amit kerestem. Omlós, a citromlétől még gazdagabb ízvilágú, nem émelyítően édes, tökéletes arányokkal rendelkező, kerek kis tökély
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
A Klasszikus, omlós linzerkarika (bögrésen is) Hozzávalói:
– 3 bögre fehér finomliszt (37 dkg)
– 20 dkg puha vaj (esetleg margarin)
– fél citrom leve ( a héja nem kell!)
– fél bögre porcukor (10 dkg)
– 1 tojás sárgája
A Klasszikus, omlós linzerkarika (bögrésen is) Elkészítése:
1. A hozzávalókból határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. Ha mégis nagyon megolvadna a vaj, akkor tizenöt perc a hűtőben, és máris korrigáltunk
3. A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta puha, picit törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan
4. Nekem a 3-4 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütikéket szaggatni, úgy számoljunk, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas Fontos: én is későn jöttem rá, hogy érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el és törik netalántán. Van, aki járt így (e-sorok írója például A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
Jó étvágyat!
Forrás: rupanerkonyha