Kipróbáltan jó Húsvéti, házi fonott kalács – recept

Ez egy igazi házi fonott kalács recept, melyet Czevrkon Áginak köszönhetünk. Ági néni nagyon gyakorlott háziasszony, mind a sütésben , mind a gyerek nevelésben . Mi már csak tudjuk …
Ha ezt a receptet követitek, biztosan JÓ kalács fog belőle kisülni, kellő mennyiségű zsír van benne és sokszor van pihentetve, hogy foszlós legyen.
A házi fonott kalács Hozzávalói:
- 50 dkg finom liszt
- 1 mk só
- 60g cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl 30% !!! habtejszín; nem kamu – hamu habtejszínek; kell a zsír a tésztba
- 1 dl 3,5% zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
Sós fonott kalács készítés esetén:
- plussz 2 tk só
- 1 tk cukor
- plussz 1 ek tej és a többi hozzávaló változatlan marad
A házi fonott kalács elkészítése:
Ági néni felhívja a figyelmet : A gépi dagasztáshoz csak a szoba hőmérsékletű hozzávalókat szabad használni és dagasztani !

Kézi dagasztás esetén: Egy nagy tálban el kell keverni a : liszt,só,cukor -t. Majd a közepébe egy mélyedést kell kézzel csinálni és a tojást, tojás sárgáját, tejszínt és a tejet bele önteni, majd végül az élesztőt bele kell morzsolni.
Addig kell dagasztani amíg már nem ragad a kezünkhöz. Majd hagyni kell állni / kelni picit 30-35 percig letakarva . Ha kész , ki kell borítani a tésztát egy előre lisztezett deszkára, majd annyi darabba vágni, ahány részből szeretné össze fonni a kalácsot. A darabokat egyesével, görgetni kell megfelelő vastagságúra, vastagabb legyen, de a kalács hosszban is meglegyen ha össze lesz fonva. Majd hagyni kell pihentetni a gögretett tészta hengereket kb 10-15 percig, mielőtt össze lesznek fonva.
Mielőtt összefonjuk őket, lisztesnek kell lenni a tészta hengereknek.
Ha össze van fonva a házi fonott kalács, akkor a tetejét le kell kenni a tojássárgájával és további 30-40 percig kelni hagyni még.
Előmelegített 170C-os sütőben kell szép aranyló barnára megsütni.
Jó vágyat kíván Ági és a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala