A Kígyórétes recept-je

A Kígyórétes recept-je

A Kígyórétes Hozzávalói:

A Tésztához

  • tej (kb)1 dl
  • élesztő2 dkg
  • kristálycukor2 evőkanál
  • finomliszt50 dkg
  • Ráma20 dkg
  • só1 teáskanál
  • tojás2 db

A nyújtáshoz:

  • finomliszt1 db

A meggyes töltelékhez

  • magozott meggybefőtt, idényben friss meggy50 dkg
  • darált dió5 dkg
  • darált háztartási keksz5 dkg
  • kristálycukor2.5 evőkanál
  • őrölt fahéj 1 teáskanál

meggy kígyórétes

Az almás töltelékhez

  • alma1 kg
  • Ráma5 dkg
  • kristálycukor4 evőkanál
  • őrölt fahéj1 csapott mokkáskanál
  • zsemlemorzsa 1 púpos evőkanál

alma kígyórétes

A túrós töltelékhez

  • félzsíros tehéntúró50 dkg
  • mazsola5 dkg
  • citrom reszelt héja1 db
  • kristálycukor3 evőkanál
  • vaníliás cukor1 csomag
  • búzadara2 evőkanál
  • tejföl1 evőkanál
  • tojás1 db

A töltelék alá

  • zsemlemorzsa 3 evőkanál

A tepsi kikenéséhez

  • Ráma 2 dkg

A lekenéshez

  • tojás 1 db

A tetejére

porcukor 1 db

1. A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.

2. Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni. Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.

3. A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük, vagy 2 centis kockákra vágjuk. A Ramát egy lábasban felolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefedve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.

kígyórétes

4. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.

5.A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, majd a dióval, a kekszmorzsával, a cukorral meg a fahéjjal összekeverjük.

6.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.

7.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.

8.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit Ramával előre kikenünk. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.

9. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 15-16 szelet vágható, összesen 48 szeletünk lesz.


Naponta új recept ötletekért, látogass meg minket a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: konyhafonok.eu