A Kígyórétes recept-je
A Kígyórétes Hozzávalói:
A Tésztához
- tej (kb)1 dl
- élesztő2 dkg
- kristálycukor2 evőkanál
- finomliszt50 dkg
- Ráma20 dkg
- só1 teáskanál
- tojás2 db
A nyújtáshoz:
- finomliszt1 db
A meggyes töltelékhez
- magozott meggybefőtt, idényben friss meggy50 dkg
- darált dió5 dkg
- darált háztartási keksz5 dkg
- kristálycukor2.5 evőkanál
- őrölt fahéj 1 teáskanál
Az almás töltelékhez
- alma1 kg
- Ráma5 dkg
- kristálycukor4 evőkanál
- őrölt fahéj1 csapott mokkáskanál
- zsemlemorzsa 1 púpos evőkanál
A túrós töltelékhez
- félzsíros tehéntúró50 dkg
- mazsola5 dkg
- citrom reszelt héja1 db
- kristálycukor3 evőkanál
- vaníliás cukor1 csomag
- búzadara2 evőkanál
- tejföl1 evőkanál
- tojás1 db
A töltelék alá
- zsemlemorzsa 3 evőkanál
A tepsi kikenéséhez
- Ráma 2 dkg
A lekenéshez
- tojás 1 db
A tetejére
porcukor 1 db
1. A tejet meglangyosítjuk, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a Ramával elmorzsoljuk. A maradék cukrot és sót rászórjuk, a közepét kimélyítjük. Ide kerül a tojás és a felfuttatott élesztő. Addig dagasztjuk, amíg egynemű, közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle, mely elválik az edény falától.
2. Ezután 3 egyforma részre vágjuk és már dolgozhatunk is vele, mert annak ellenére, hogy élesztős tészta, nem kell keleszteni. Legfeljebb annyi ideig pihentessük, amíg elkészítjük a töltelékeit.
3. A töltelékek készítése. Az almáshoz a megmosott és leszárogatott almát meghámozzuk, majd kettéhasítjuk, magházát kivájjuk, húsát kb. 3 milliméter vastagon felszeleteljük, vagy 2 centis kockákra vágjuk. A Ramát egy lábasban felolvasztjuk, az almát rádobjuk. A cukorral megszórjuk, majd lefedve, kis lángon kb. 12 percig saját levében pároljuk, közben többször megkeverjük. Akkor jó, ha szinte teljesen megpuhult. Ekkor a fahéjjal fűszerezzük, a morzsát belekeverjük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
4. A túrótöltelékhez a túrót szitán áttörjük, azután a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával, a tejföllel meg a tojássárgával összekeverjük. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.
5.A meggyes töltelékhez a befőttet lecsöpögtetjük, majd a dióval, a kekszmorzsával, a cukorral meg a fahéjjal összekeverjük.
6.A tésztát egyenként henger alakúra sodorjuk és kb. 40 centi hosszú és 25 centi széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalait kb. 8 centi mélységben, kissé ferdén, kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.
7.Középre, a simán hagyott részen 1 evőkanálnyi zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék. A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, azaz egyet balról, egyet jobbról hajtunk rá és így tovább.
8.A három rétes éppen elfér a tepsiben, amit Ramával előre kikenünk. A tésztákat felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
9. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül porcukrot szitálunk rá. Kicsit ferdén, vastag szeletekre vágjuk. 1 rúdból 15-16 szelet vágható, összesen 48 szeletünk lesz.
Naponta új recept ötletekért, látogass meg minket a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: konyhafonok.eu