Készítsd magad ! – Házi sajt és gomolya

Készítsd magad ! – Házi sajt és gomolya

Miből készül?

A házi sajthoz tej kell, nem dobozos fehér lötty. A 160 forintos, másfél százalékos UHT tejből nem lesz sajt, felesleges próbálkoznunk vele. Lehetőleg házi tejet keressünk, amelyet vagy piacon, vagy nagyobb hipermarketekben található, úgynevezett bádogtehenekből vehetünk.

Tejkisokos kezdő sajtmestereknek:

  • Nézd meg, kitől veszed! A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
  • A tej tárolása 5-6 °C fokon történjen!
  • A hűtőlánc ne szakadjon meg! Ez annyit jelent, hogy a tejnek a vásárlás után minél hamarabb a hűtőbe kell kerülnie, vagyis ne utaztassuk át a városon.
  • Fogyasztás előtt mindig forraljuk fel a nyers tejet, nem ilyenkor kell vagánykodni.
  • Nagyon tiszta porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!

csinald-magad-keszitsd-hazi-sajt-recept

Így csinálj házi sajtot, Friss túróból:

A túrót fűszerezzük friss zöld fűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, gyúrjuk egy nagy gombóccá, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk, hogy a nedvesség távozzon belőle.

Házi gomolya:

A másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 l tejhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig. Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően alma- vagy borecetet öntünk bele (1 l tejhez 25 millilitert), de lehet citromlevet is. Ettől a fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk, és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajt.