2021. július 27.

Select your Top Menu from wp menus
Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval, recept

Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval, recept

 

Gluténmentes, tejmentes, cukor- és édesítőszer mentes

Mindenképpen valami hardcore egészségmániás édességet akartam készíteni. Semmi trükk az édesítéssel, csakis a gyümölcs természetes cukortartalma, és mivel datolyáról van szó, mindez tökéletesen elég. Tartalmaz még goji bogyót is, ami kiugróan magas vitamin tartalmával a “szuperélelmiszerek” előkelő kasztjába tartozik, fogyasztása mindenkinek ajánlott. Nagyon laktató, bűntudat nélkül csillapítja az édesség iránti vágyat.

Goji bogyó, vagy farkasbogyó – a szuperélelmiszer erényei

A szuperélelmiszerek a bolygó legmagasabb tápanyagtartalmú termései. Olyanok, mint a természetes multivitaminok, a létfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok ilyen magas koncentrációban nem találhatók meg a legtöbb élelmiszerben. Fontos még, hogy nem tartalmaznak káros anyagokat, fogyasztásuk nem jár negatív hatásokkal.

A goji, más néven farkasbogyó vitaminok, ásványi anyagok, poliszaharidok, amino savak, omega olajok kincstára. Segít pótolni a mindenapi táplálékunkban egyre kevésbé megtalálható tápanyagokat.
Több info: itt

 

A Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval Hozzávalói:

  • 3/4 bögre magozott friss datolya
  • 3/4 bögre kesudió (néhány órára beáztatva)
  • 1/4 bögre goji bogyó
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 ek. kókusz zsír
  • A tetejére:
  • 8 kocka 90%-os étcsoki
  • 1 marék összevágott, pirított kesudió a tetejére
  • Előző éjszaka áztassuk be a kesudiót, hogy kioldódjanak belőle az enzimgátlók.

Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval

A Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval elkészítése:

  • A magokban természetesen előforduló enzimgátlók szerepe, hogy megvédjék a magot addig, amíg növekedéshez megfelelő körülmények közé nem kerülnek (napfény, víz, termőtalaj…) Mivel az enzimgátlók megakadályozzák a magban levő enzimek működését, a hasnyálmirigynek extra adag emésztőenzimet kell kiválasztani, az emésztéshez. Ezért fordul elő gyakran, hogy az olajos magvak megülik a gyomrunkat.
  • Az enzimgátlók eltávolításával a magokban rejlő életerő is felszabadul.
    Persze ha megsütjük, vagy főzzük a magokat, a hő hatására is megsemmisülnek az enzimgátlók, viszont az értékes enzimeket is elveszítjük így, amit nem szeretnénk.
  • 5-10 percre beáztattam a goji bogyót. Vigyázni kell, könnyen megpuhul, ha hosszabb ideig ázik a vízben, mállóssá válik.
  • Az alaposan leöblített kesudiót, a kimagozott datolyát, a kókusz zsírt és a kakóport robotgépbe tettem és péppé dolgoztam össze. Közben többször megállítottam a gépet, átforgattam a masszát, hogy a gép egyenletesen el tudja dolgozni.
  • Amikor kialakult a krém, szilikon formába (vagy zsírpapírral bélelt formába simítom), és a hűtőbe tettem. Amikor megszilárdult, késsel fellazítottam a szélét és egy tálra borítottam a datolyaszeletet.

Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval

A tetejére rácsorgattam a gőz fölött felolvasztott csokit, és megszórtam aprított és kissé megpirított kesudióval.

Kesudiós datolyás energiasüti goji bogyóval

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Vega vacsora: avokádóban sült tojás kölesfasírttal
Vega vacsora: avokádóban sült tojás kölesfasírttal, recept

  Este végre szeretünk leülni a családdal egy tál meleg vacsora köré, de a legritkább esetben van időm arra, hogy...

Close