Kelkáposztás – Sertés Szűz Pecsenye

Kelkáposztás – Sertés Szűz Pecsenye

Hús

A mangalicaszüzet megtisztítjuk, 6%-os sóoldatba tesszük 1 órára. Utána alaposan lemossuk, finomra vágott kakukkfűbe forgatjuk, műanyagfóliával felgöngyöljük, 40 percre 60ºC fokos vízfürdőbe tesszük. Tálalalás előtt körbesütjük.

Kelkáposztaragu

A legszebb kelkáposztaleveleket forrázzuk (blansírozzuk). Az apróbb belső leveleket vékony csíkra vágjuk, füstölt szalonnán és sonkahagymán pároljuk.

Tálaláskor a hagymás káposztaraguba vágjuk frissen a blansírozott leveleket, majd az egészet élénk tűzön tárkonyvajon átforgatjuk.

Tárkonyvaj

  • 200 g vaj
  • 100 g tárkony
  • 3 csokor petrezselyem

A zöld fűszereket lobogva forró vízben forrázzuk (blansírozzuk), jeges vízben röviden lehűtjük, lecsöpögtetjük, szárítjuk, finomra vágva a lágy vajba keverjük, majd hűtőszekrénybe tesszük.

Sült padlizsán és sült paprika csöpögtetve

  • 2 padlizsán
  • 4 piros kaliforniai paprika
  • 2 sonkahagyma
  • 1 gerezd konfitált fokhagyma
  • 1 babérlevél

A padlizsánt grillrácson sütjük feketedésig, majd a belsejéből a húst kikaparjuk. A paprikát nyílt láng felett körbesütjük, zacskóba tesszük, hagyjuk gőzölődni, majd leszedjük a héját.

A sonkahagymát olívaolajon üvegesítjük, hozzáadjuk a paprikát, a padlizsánt, a fokhagymát, a babérlevelet. Néhány percig együtt pároljuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd superbagben lecsöpögtetjük.

A visszamaradt szárazanyagot tálalásnál fehér balzsamecettel készült vinegrettel átkeverjük.

Tálalás

Tálalógyűrűbe formázzuk a káposztaragut, erre teszünk egy réteg paprikás padlizsánt, a tetejére fehérrépapürét, és a szűzből egy darabot. A legtetején: véreshurka-szivarka rántva.