Kelkáposztás – Húsos rétes

Kelkáposztás – Húsos rétes

Hozzávalók:

  • 70% fasírthús
  • 30% sertéspörkölt
  • kelkáposzta belső levelei
  • rétestészta

A káposztafej közepéből kivett leveleket blansírozzuk, a vastag ereket levékonyítjuk vagy ha nagyon vastag, kivágjuk. Nehéz vasedény aljával kíméletesen megklopfoljuk. (A káposzta külső, haragos zöld leveleit és a szívét más célra használjuk.)

Fasírthús:

  • 150 g borjúdió
  • 250 g sertéslapocka
  • 50 g főtt sonka,
  • 50 g tokaszalonna
  • 50 g sonkaszalonna (például angol szalonna zsíros része)

A hozzávalókat közepes lyukú darálón ledaráljuk. A hús legyen friss, fiatal és teljesen ínmentes. A húsféléket és szalonnákat összekeverjük.

kelkeposztas-husos-retes-recept1

  • 100 g kiflibél
  • 125 ml tej, langyosan
  • 100 g hagyma, hajszálvékonyra szeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • kevés olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemlevél, finomra vágva
  • 2 tojás
  • késhegynyi erős mustár
  • só, fehér bors, szerecsendió

A kiflibelet leöntjük a tejjel. Olívaolajon pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a vége felé a petrezselymet.

A szalonnás húst, a kinyomkodott kiflit, a dinsztelt hagymát összekeverjük. Hozzáadjuk a tojást, mustárt, sót, frissen darált vagy tört fehér borsot, némi szerecsendiót. (Esetleg majoránnát is, de kizárólag frisset.)

A sertéspörköltet ledaráljuk, és belekeverjük a fasírtalapba. Ezt terítjük rá a vajas rétestésztára helyezett kelkáposztalevelekre.

kelkeposztas-husos-retes-recept