Karcagi birkapörkölt: A hagyomány szerint a karcagi birkapörköltbe a feldolgozott birka minden részét bele kell rakni – kb 18-20 kg hús , csont, belsőség. Levágás után egy éjszakát pihentetik -szikkasztják a húst, majd másnap darabolják – metélik fel. A gyufáskatuja nagyságú húsdarabok a legideálísabb nagyságú méretetek, mert ezek a kívánt nagyságra fognak majd összefőni.
Az alábbi belsőségek kerülnek még bele a pörköltbe: máj, vese, tüdő, lép, gégék, szív … továbbá a birka megtisztított és kettévágott ( belül alaposan sózott és piros paprikázott) majd összekötözött feje is bele fog kerülni a Karcagi öntöttvas lábas ( kasztrolyá) – ba.

Előkészítés | 1 óra |
Sütés/főzés | 4 óra |
Mennyiség |
fő
|
Hozzávalók
- 1 egész birka részei: hús, perzselt részek(láb,fej,...), belsőség aki otthon neki áll és kissebb a csapat, kb ez 3-max 4 kg legyen
- 3/4 tál összevágott vöröshagyma ez kb 2 kg hagyma
- 2-3 marék sertészsír
- 1 nagy marék só
- 20-25 dkg édes nemes pirospsprika
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- Először is a Kasztrolyát/öntöttvas lábast - akinek nincs, annak Bográcsot - bár ekkor nem lesz autentikus a pörkölt és nem is lesz karcagi sem ( akkor se ha máshol készíted 🙂 - ki kell alaposan kenni zsírral, hogy ne égjenek le benne a birka alkatrészei és védjük a lábost
- Gyúts alá ( ne lobogjon erősen a tűz - ez végig így égjen ). Alulra mehetnek a csontosabb részek majd , hús és a végén ( ha már kifehérdett a hús ) a fej, tetejére a belsőségek
- Kevésszer forgasd át a húst, addig amiíg kifehéredik, esetelg kissé lepörkölődik. Ez után mehet bele az egész tisztított fej és a belsőségek
- Majd jöhet a 2 kg összeaprított vöröshagyma és egy marék só
- Néha átkavarva főzd. Majd levet fog engedni és saját levében kell tovább főzni a pörköltet . Sózd utána ha szükséges
- Ha levet engedett, akkor mehet be e a piros paprika. Főzd 3-4 óra hosszat készre
- Ha minden alkatrész megpuhul, akkor mehet bele a csöves erős paprika - forgasd ár. Kész
Megjegyzés