Karamellizált Fügés diós pite, recept
A hűvös idő beköszöntével egyre több időt tölt az ember otthon, jólesik bekapcsolni a sütőt, és már nem egy hideg fagyira vágyunk desszert gyanánt. Ez a fügés diós pite mindent tud, amit egy őszi finomságnak tudnia kell: édes, karamellizálódott, ropogós, ragacsos diós réteg a vékony omlós tészta tetején. Isteni.
A recept eredetije Stephanie Alexandertől származik, a fügés variáció a saját agyszüleményem, de szerintem nagyon jól áll neki. Természetesen füge nélkül is elkészíthető, akkor még jobban tud karamellizálódni a mézes cukros dió a tetején.
A Karamellizált Fügés diós pite Hozzávalói:
a tésztához:
- 200 g vaj
- 260 g liszt
- kb 25 ml hideg víz
- egy nagy csipet só
a töltelékhez:
- 120 g vaj
- 150 g gesztenyeméz (vagy 100 g méz + 50 g juharszirup)
- 100 ml tejszín (30%-os)
- 2 ek rum
- 300 g durvára vágott dió
- 140 g nádcukor
- 5 tojássárgája
- 3 nagy friss füge (de anélkül is elkészíthető)
A szobahőmérsékletű vajat kis darabokra vágjuk és a liszttel és a sóval könnyen összegyúrjuk, majd a vízzel együtt sima tésztává gyúrjuk (nem kell túldolgozni). Lisztezett felületen kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es piteformát, villával megszurkáljuk majd a hűtőbe tesszük fél órára.
A lehűlt tésztát fedjük be egy darab gyűrt sütőpapírral, majd szárazbabbal (vagy más nehezékkel) kitöltve süssük „vakon” 200 fokon 10 percig, majd a nehezék nélkül további 5 percig.
Közben készítsük el a tölteléket: a mézet (és a juharszirupot) a vajjal, a tejszínnel és a rummal összeolvasztjuk (nem kell, hogy forró legyen, csak éppen vegyüljön el). A durvára vágott diót és a cukrot összekeverjük. A tojássárgákat lazán felverjük és a mézes krémbe keverjük, majd hozzáadjuk a cukros diót is.
Az elősütött tésztába öntjük a tölteléket, elrendezzük a tetején a vékony cikkekre vágott fügéket és a sütőt 180 fokra mérsékeljük.
Kb 50 perc alatt sül meg, a töltelék gyakorlatilag karamellizálódik. Ha túlságosan barnulna a teteje, akkor sütés közben érdemes letakarni alufóliával. Legalább langyosra kell hűteni, hogy szépen szeletelhető legyen, ha pedig fsokozni szeretnénk az élvezeteket lágy habbá vert tejszínnel, vagy egy gombóc vaníliafagyival tálaljuk.
Forrás: rozekacsa