Már hetek óta készülök linzert sütni, ez a fiam egyik kedvence. De mindig volt valami más, ill. a keresztanyám sütött neki a születésnapjára, aztán Erzsébet napra is. Szóval nem volt sürgető a kényszer. Aztán beütött a krach. Éppen bevásárlásból értem haza, amikor jött a telefon, hogy bár nem én vállaltam be eredetileg, jó lenne, ha besegítenék egy kis süteménysütésbe a szalagavató bálra. Mit mondjak, nem volt kedvem visszafordulni a boltba, no meg ötletem sem nagyon volt hirtelen más, úgyhogy linzer lett. Egyszerű és nagyszerű. A család sóvárogva nézte a dobozt, nekik csak kóstoló jutott…
A klasszikus receptet használom ehhez, megduplázva a mennyiségeket, kisebb mennyiség alatt nem is érdemes hozzákezdeni, szerintem…
A Karácsonyi Linzer hozzávalói:
- 60 dkg lisztet és
- 40 dkg hideg vajat összemorzsolok, majd
- 20 dkg cukor,
- 2 tojás sárgája,
- 2 csipet só,
- vaníliarúd
- baracklekvár
A Karácsonyi Linzer elkészítése:
- vanília (a kikapart magok, vagy eszencia, netán aroma) hozzáadásával gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok ( a lényeg, hogy ne olvadjon meg a vaj!), majd legalább fél órára hűtőbe teszem. Ezután a tésztát 2-3 részletben kinyújtom, tetszőleges formával kiszúrom, majd 180 fokos sütöben 10-15 perc alatt sápadtra sütöm.
- Ez a kilyukasztott darabok esetében nem is olyan könnyű, de igyekezzünk… A teli sütiket megkenem baracklekvárral (ha van itthon pár csepp jóféle barackpálinka, akor abból is csöpögtetek bele), a kilyukasztottakat pedig a tetejükbe nyomom. A közepébe lehet még egy kis plusz lekvárt ügyeskedni, hogy szép legyen. Porcukorral meghinthetjük, de ha valaki nem szereti így, akkor nem kell 🙂
Forrás: eszterlancfoz