Kalotaszegi töltött paprika, recept
A Kalotaszegi töltött paprika Hozzávalói 4 főre:
- 10 paprika,
- 35 dkg sertéscomb,
- 1 zsömle,
- 1 vöröshagyma,
- 2 paradicsom,
- 1 tojás,
- 5 dl csontlé,
- 2 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 csokor zöld kapor,
- olaj, só, bors, paprika
A Kalotaszegi töltött paprika Elkészítése:
a sertéscombot megdaráljuk, és alaposan összedolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével,a tojással, ízlés szerinti őrölt borssal, és sóval. 8 db paprikát megmosunk és kicsumázunk, majd megtöltjük az előkészített masszával. A vöröshagymát finomra vágjuk, forró olajon aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felengedjük egy kevés csontlével, és elkeverjük. Hozzáadunk két-két kockára vágott zöldpaprikát és hámozott, kimagozott paradicsomot. Felforraljuk, hozzáadjuk a maradék csontlevet, beletesszük a paprikákat, és fedő alatt készre pároljuk.
Amikor elkészült, a paprikákat lapátkanállal kiemeljük. A levet leszűrjük, és tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Leszűrjük, és a paprikákra öntjük, finomra vágott kaporral megszórjuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.
Kora nyári eledel, amit a háziasszonyok a kertben termett paprikából készítették és szintén a kertben termett zöld kaporral ízesítettek.Üvegkannákban, sóban tartósították a kicsumázott paprikát, így télen is lehetett készíteni. Akkor száraz kaporral ízesítették, aminek már nem volt olyan intenzív íze.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: aledakonyhaja