Kakukkfüves – Paradicsom Krémleves Baconnel

A Paradicsom Krémleves Hozzávalói:
- 4 szelet bacon
- 2 ek vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 3 ek paradicsompüré
- 1 ek liszt
- 1 l víz vagy zöldségleves
- 2 ágacska kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 egész paradicsom konzerv levével (40 dkg) vagy 1/2 l házi paradicsomlé
- 1/2 dl tejszín
- só
- bors
Egy közepes lábosba tesszük a felkockázott bacont és kb. 10 perc alatt mérsékelt lángon pirosra sütjük. Kiszedjük, a kisült zsírhoz adjuk a vajat és közepesen erősre tekerjük a lángot. Hozzáadjuk az összenyomott, megtisztított fokhagymát, a felaprított hagymát, a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután a lábosba tesszük a paradicsompürét és kevergetve pirítjuk 3 percig. Hozzákeverjük a lisztet és kevergetve lepirítjük – kb. 2 perc. Felöntjük a vízzel vagy zöldséglével, beletesszük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, a babérlevéllel és kakukkfűvel, és fedő alatt felforraljuk. Levesszük a fedőt, közepesen alacsonyra visszavesszük a lángot, és további 30 percig főzzük, amíg kissé besűrűsüdik.
A levest lehúzzuk a tűzről és botmixerrel selymesre pürésítjük. Visszetesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és összemelegítjük. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tetején a pirosra sütött baconkockákkal kínáljuk.
Grillezett sajtos szendvics (4 személyre)
- 8 kisebb szelet kenyér
- 30 dkg reszelt zsíros sajt (lehet több féle is, pl. edami, gouda, cheddar, emmentáli)
- 4 ek majonéz
A sajtokat nagylyukú reszelőn lereszeljük és 4 kenyérszeletre nyomkodjuk. Mindegyik tetejére egy-egy kenyérszeletet teszünk és a szendvicsek külső oldalát megkenjük majonézzel. Egy száraz serpenyőt mérsékelt lángon felhevítünk és a szendvicseket 4-5 percig sütjük, amíg az alsó felük aranybarna nem lesz. Megfordítjuk és egy fedővel kissé lenyomjuk a szendvicseket, hogy teljesen összeragadjanak az olvasztott sajttól. Fontos, hogy alacsony lángon, hosszabb ideig süljenek, így teljesen megolvad a sajt, de nem ég meg a kenyér.
Forrás: streetkitchen.blog.hu