Kakukkfüves – Paradicsom Krémleves Baconnel

Kakukkfüves – Paradicsom Krémleves Baconnel

A Paradicsom Krémleves Hozzávalói:

  • 4 szelet bacon
  • 2 ek vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 3 ek paradicsompüré
  • 1 ek liszt
  • 1 l víz vagy zöldségleves
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 1 egész paradicsom konzerv levével (40 dkg) vagy 1/2 l házi paradicsomlé
  • 1/2 dl tejszín
  • bors

Egy közepes lábosba tesszük a felkockázott bacont és kb. 10 perc alatt mérsékelt lángon pirosra sütjük. Kiszedjük, a kisült zsírhoz adjuk a vajat és közepesen erősre tekerjük a lángot. Hozzáadjuk az összenyomott, megtisztított fokhagymát, a felaprított hagymát, a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát és 10 perc alatt megfonnyasztjuk. Ezután a lábosba tesszük a paradicsompürét és kevergetve pirítjuk 3 percig. Hozzákeverjük a lisztet és kevergetve lepirítjük – kb. 2 perc. Felöntjük a vízzel vagy zöldséglével, beletesszük a paradicsomot, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, a babérlevéllel és kakukkfűvel, és fedő alatt felforraljuk. Levesszük a fedőt, közepesen alacsonyra visszavesszük a lángot, és további 30 percig főzzük, amíg kissé besűrűsüdik.

A levest lehúzzuk a tűzről és botmixerrel selymesre pürésítjük. Visszetesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és összemelegítjük. Ha kell, sózzuk, borsozzuk. Tetején a pirosra sütött baconkockákkal kínáljuk.

 

Grillezett sajtos szendvics (4 személyre)

  • 8 kisebb szelet kenyér
  • 30 dkg reszelt zsíros sajt (lehet több féle is, pl. edami, gouda, cheddar, emmentáli)
  • 4 ek majonéz

Paradicsom Krémleves

A sajtokat nagylyukú reszelőn lereszeljük és 4 kenyérszeletre nyomkodjuk. Mindegyik tetejére egy-egy kenyérszeletet teszünk és a szendvicsek külső oldalát megkenjük majonézzel. Egy száraz serpenyőt mérsékelt lángon felhevítünk és a szendvicseket 4-5 percig sütjük, amíg az alsó felük aranybarna nem lesz. Megfordítjuk és egy fedővel kissé lenyomjuk a szendvicseket, hogy teljesen összeragadjanak az olvasztott sajttól. Fontos, hogy alacsony lángon, hosszabb ideig süljenek, így teljesen megolvad a sajt, de nem ég meg a kenyér.

Forrás: streetkitchen.blog.hu