Jótanácsok, ötletek grillezéshez
Ne használjunk sok égésserkentőt, mert az ételek átvehetik a kellemetlen benzines-olajos szagot.
Soha ne villával fordítsuk meg a halakat, és egyéb húsokat, hanem fogóval, vagy sütőlapáttal, hogy ne sértsük meg a felületüket, így az ízletes húslé megmarad bennük.
A húst felszeletelve fűszerezzük meg, olajozzuk be.
Sütés előtt csöpögtessük le a fölösleges zsiradékot, és ha szükséges, még fűszerezzünk rá.
Füstölt húsárut, mint pl. a sonka, lehetőleg ne grillezzünk, mert a magas hő hatására rákkeltő nitrozamin vegyületek keletkeznek!
A sovány hús erős hő hatására kiszárad és rágós lesz.
Ne sózzuk meg grillezés előtt a húst, mert elvonja a nedvességet a húsból.
Húspuhító használatával a hús puha és ízleteslesz.
Ha a hús egy része szenesre sült, távolítsuk el, mert policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz.
Ha szaftos húst szeretnénk, csak egyszer forgassuk meg, így nem veszít a nedvességéből.
Ha alufóliába tekert dolgokat sütünk, a matt fele nézzen a parázs felé!
Színhúsokat mérsékelt parázs felett használjunk, a zsíros szeleteket pedigszabadítsuk meg a hájtól, inaktól. Időnként kenjük meg olajjal a halat, hogy ne ragadjon a rosthoz.
Csak amikor készre sült, azután sózzuk meg.
A füstölt, pácolt halak nem grillezhetők. Sütés előtt sűrű, párhuzamos bevagdosással, bemetszéssel tudjuk szálkátlanítani a halat.
A grillezőrost a tűztől megfelelő távolságra legyen, nehogy hirtelen megégjen az étel.
Így a hús pórusai gyorsabban összehúzódnak, kevesebb szaft csöpög ki belőle.
Az almát is meg lehet sütni a parázsban alufóliába csomagolva.
Csomagolás előtt megtölthetjük, kedvünk szerint ízesíthetjük mézzel, cukorral.
Forrás: édenkert.hu