Jön a Hétvége: Egészben sült karaj zöld salátával – Serpenyős sült krumplival

Jön a Hétvége: Egészben sült karaj zöld salátával – Serpenyős sült krumplival

Az Egészben sült karaj Hozzávalói :

Hozzávalók a karajhoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb ág kakukkfű levelei
  • 1 ág rozmaring levelei
  • 3 levél zsálya apróra vágva
  • 1 nagy ek. dijoni mustár
  • kb. 2 ek. olaj
  • 1 egész csontos sertéskaraj
  • 1 ek. juharszirup

A körethez:

  • 8 nagyobb szem újkrumpli
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis csokor tárkony
  • fél citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány db szardella
  • frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
  • 2 nagy ek. kefir
  • 2 ek. majonéz
  • vegyes zöld saláták: római saláta levelek, rukkola, bébi spenót
  • sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
  • néhány retek vékonyra szeletelve

Az Egészben sült karaj Elkészítése:

Egészben sült karaj
A megpucolt fokhagymagerezdeket egy kis sóval mozsárban pépesre zúzzuk, majd hozzászórjuk a zöldfűszereket és tovább keverjük. Egy jó nagy kanál dijoni mustárral tesszük még ízesebbé a pácot, majd simára keverjük kevés olajjal.

A karajt sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben egy kevés olajon, oldalanként 1 perc alatt körbepirítjuk, hogy szép színt kapjon. Egy tepsibe fektetjük és jó alaposan bekenjük a fűszeres-mustáros-fokhagymás páccal.

170 fokon egy óra alatt puhára sül.

A krumplikat héjastul feltesszük főni.

A salátaöntethez a rengeteg zöldfűszert durvára vágjuk, majd aprítógépbe tesszük, belefacsarjuk fél citrom levét, mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a szardella, óvatosan sózzuk, bátran borsozzuk és a kefirrel és a majonézzel együtt az egészet jól leturmixoljuk.

A megfőtt krumplikat forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük lepirítani, majd egy kicsit összenyomjuk őket, így nagyobb felületük kap pörzsanyagot és a krumpli belsejébe is belemegy a vaj és az olívaolaj, ízesebbé téve azt. Nagy szemű tengeri sóval meghintjük és melegen tartjuk a tálalásig.

Ha a  sütési idő lejárt, kivesszük a karajt és egy szilikon ecset segítségével megkenjük juharsziruppal, ezzel már csak pár percet sütjük grillfokozaton, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjon.

A megsült húst kicsit pihentetjük, addig összeállítjuk a salátát. A római saláta leveleket egy nagy tálra tépkedjük, összekeverjük a rukkolával és a bébispenóttal, a tetejére szórjuk a répacsíkokat és a retekszeleteket és ráöntjük az öntetet.

A húst óvatosan levágjuk a csontról, majd felszeleteljük és a sült krumplival és a zöld salátával tálaljuk.

 

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu