Jamie Oliver – Wellington pulyka receptje alapján

Jamie Oliver – Wellington pulyka receptje alapján

Hozzávalók / 6 adag

  • 1.6 kg pulykamell
  • 5 ek olívaolaj
  • 625 g csiperkegomba
  • 10 szelet bacon
  • 340 g áfonyadzsem
  • 2 szál rozmaring
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 1 kg pulykacomb
  • 1 közepes db sárgarépa (durvára vágva)
  • 1 db póréhagyma (durvára vágva)
  • 1 közepes db vöröshagyma (durvára vágva)
  • 3 púpozott ek finomliszt (ebből 1 a tésztához)
  • 1 ek balzsamecet
  • 200 g vaj
  • 2 csomag leveles tészta
  • 1 db tojás
  • 2 l víz

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
költség: 5000 Ft

180 fokra előmelegítjük a sütőt. Helyezzük fejjel lefelé a pulykamellet a vágódeszkára. Óvatosan nyissuk fel a mellizom találkozásánál, így a hús egyfajta keretet ad majd a tölteléknek.
Fűszerezzük be jól a fele kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval, borssal, és kicsit locsoljuk meg olívaolajjal. Egyenletesen kenjük be őket áfonyadzsemmel, nyomkodjuk bele a résekbe, repedésekbe. Eztán nyomjuk össze a pulykamelleket egymásra, csavarjuk fel őket úgy, mintha egy rolád lenne az egész, majd tűzzük össze hústűvel. Tegyük a tepsibe, fűszerezzük be kívülről a maradék kakukkfűvel, sóval, borssal és spricceljünk rá olívaolajat. Dörzsöljük be alaposan, csomagoljuk be alufóliába, és grillezzük 60-70 percig a sütőben, vagy csak amíg át nem sül rendesen.

jamie-oliver-turkey-wellington-pulyka
Eközben áztassuk be a gomba egy részét épp csak felforrt vízbe. 5 perc után kavarjuk meg egy villával, hogy a gomba megtisztuljon. A bacon-t kis olívaolajon 5-10 percig süssük át, amíg csodálatos aranybarna és ropogós nem lesz. Erre halmozzuk rá a rozmaringot úgy 30 másodpercig. Mind a bacon-t, mind a rozmaringot szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük a már tiszta gombát a rozmaringos bacon zsiradékához egy pici vízzel, és pároljuk 10-15 percig, amíg a serpenyő újra el nem kezd sercegni és a gomba aranylóan barna, puha és karamellizált nem lesz a szélein.
A szafthoz vágjuk ketté a pulyka lábát combra és alsócombra, és finoman irdaljuk be. Tegyük a serpenyőbe együtt a répával, hagymával, póréhagymával. Kavarjuk hozzá a lisztet, sót, borsot és két liter fővő vizet. Adjunk hozzá egy púpozott kanál áfonyalekvárt, balzsamecetet és rozmaringot. Hevítsük az egészet forrásig, majd hagyjuk alacsony hőmérsékleten párolódni úgy 2 óráig, vagy amíg össze nem sűrűsödik a szósz. Szűrjük át az egészet, tálalás előtt majd még melegítsük.
A gomba másik felét vajon pároljuk meg, kapjon egy kis mázat a vajtól, majd egy aprítóval addig vágjuk, amíg egy laza, de sűrű állagot el nem érünk, majd hagyjuk kihűlni. Amint a töltelék és a pulyka kihűlt, folytathatjuk a bunda, a wellington résszel.
Lisztezzük be a gyúródeszkát vagy asztalt, és nyújtsuk ki a leveles tésztákat körülbelül egy-egy cipős doboz méretére. Az egyik az alap lesz, a másik amivel be kell majd borítani a pulykát, ezért a tetejének nagyobbnak kell lennie. A tepsire tegyünk sütőpapírt, lisztezzük meg, és tegyük rá a kisebb méretű leveles tésztát. Halmozzuk a fele gombás tölteléket a tészta közepére, kb. olyan alapméretben, mint a pulykamell. Kivehetjük a pulykából a tűket/fogpiszkálókat (amivel megtűztük), majd helyezzük a gombás töltelék tetejére. A pulykára rátehetjük a maradék tölteléket úgy, hogy bőven kerüljön rá az egész pulykára és köré. Tegyük rá a rozmaringos baconos cuccot a tetejére, a felvert tojással pedig kenjük be a tészta szélét.
Tegyük a hús tetejére a tésztát, gyengéden nyomkodjuk a hús széleire, nyomkodjuk ki belőle a levegőt úgy, hogy összekapcsolódjon a két tésztaréteg. Kb. 4 centire a hústól levághatjuk a maradék tésztát, aztán megcsavarhatjuk, mintha egy hajfonat lenne. Az egészet kenjük be tojással. Hagyjuk egy éjszakára a hűtőben, majd 180 fokon kb. 50-60 percig süssük, vagy amíg fel nem puffad, aranylóan barna nem lesz. Tálalás előtt kb 10 percig hagyjuk hűlni. Tálaláskor kb 2,5 cm-es szeleteket vágjunk, majd öntsük nyakon a szósszal. Jó étvágyat.:)

 

Forrás: nosalty.hu