Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel – Marsala mártással
A Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel Hozzávalói
- 1 kacsa (kb 1,6 kg)
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 púpozott teáskanál öt-fűszer keverék
- 1 Clementine – ( nagyobb „mandarin” )
- 6 friss babérlevél
A mártáshoz
- 1 fej fokhagyma, félbevágva egész fej közepén
- 2 szál sárgarépa, darabba és szeletelve
- 2 vöröshagyma, apróra vágva
- 3 evőkanál liszt
- 100 ml Marsala bor
- 1 liter bio csirkehúsleves
A Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel elkészítése:
-
Távolítsuk el a felesleges zsírt a kacsa belsejében, majd egy éles késsel óvatosan beírdaljuk a mellen a hájat keresztezett csíkokkal, nagyjából 1 cm távolságra.
-
Fűszerezd A kacsát sóval, borssal és az öt-fűszer keverékkel, bedörzsöljük minden oldalról, így az ízek minden zugjában átjárja a kacsát. Héjastól felezd ketté a Clementine-t és helyezzed a kacsa hasikájába a babérlevéllel együtt. Helyezzük a kacsát egy közepes méretű sütő tálcára, 180 ° C / gáz 4 fokozat, kb 1 óra 20 perc sütés.
-
Amikor az idő letelt, vedd ki a kacsát a sütőből, és turmixolj le pár főtt zöldséget és egy kevés kisült kacsazsír,kend be ezzel a kacsa bőrét (a fennmaradó zsírt tedd félre máskorra).
-
Emeld fel a kacsát a tepsiből, tedd a fokhagymákat a tepsibe, sárgarépát és hagymát is , és ültesd a kacsát újra hátára. Süsd további 40 percig, vagy amíg a kacsa szépen ropogós nem lesz, és a hús könnyen leválik a csontról.
-
Távolítsuk el a kacsát a tepsiből, amíg befejezed a mártást. Hozzáadjuk a lisztet a párolt zöldségekhez, majd áttörjük mindezt együtt egy burgonya nyomóval.
-
Tedd egy serpenyőbe, vedd feljebb a lángot, Öntsük a Marsala-t rá, keverd össze jól, és hagyd egy-két percig forrni. Adja hozzá a húslevest, majd forraljuk fel, párold körülbelül 15 percig, vagy amíg besűrűsödik a mártás.
-
Szűrjük át egy durva szitán,vegyél le a zsírosabb részekből ha szeretnéd, majd fűszerezd ízlés szerint.Darabold fel a kacsát , majd tálaljuk mártással, alma és áfonya lekvárral-szósszal, ropogós sült zöldségekkel és a kacsa megsült zöldségekkel.
Forrás: jamieoliver.com