Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel – Marsala mártással

Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel – Marsala mártással
  • 1 kacsa (kb 1,6 kg)
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 púpozott teáskanál öt-fűszer keverék
  • 1 Clementine – ( nagyobb „mandarin” )
  • 6 friss babérlevél

A mártáshoz

  • 1 fej fokhagyma, félbevágva egész fej közepén
  • 2 szál sárgarépa, darabba és  szeletelve
  • 2 vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 evőkanál liszt
  • 100 ml Marsala bor
  • 1 liter bio csirkehúsleves

jamie-oliver-Roast-duck-spicy-Christmas-rub-Marsala-gravy-karacsony-fuszer-kacsa-sult-husle-ontet

A Jamie Oliver – Sült Kacsa, fűszeres-karácsonyi ízzel elkészítése:

  1. Távolítsuk el a felesleges zsírt  a kacsa belsejében, majd egy éles késsel óvatosan beírdaljuk a mellen a hájat keresztezett csíkokkal, nagyjából 1 cm távolságra.

  2. Fűszerezd A kacsát sóval, borssal és az öt-fűszer keverékkel, bedörzsöljük minden oldalról, így az ízek minden zugjában átjárja a kacsát. Héjastól felezd ketté a Clementine-t és helyezzed a kacsa hasikájába  a babérlevéllel együtt. Helyezzük a kacsát egy közepes méretű sütő tálcára, 180 ° C  / gáz 4 fokozat, kb 1 óra 20 perc sütés.

  3. Amikor az idő letelt, vedd ki a kacsát a sütőből, és turmixolj le pár főtt zöldséget és egy kevés kisült kacsazsír,kend be ezzel a kacsa bőrét (a fennmaradó zsírt tedd félre máskorra).

  4. Emeld fel a kacsát a tepsiből, tedd a fokhagymákat a tepsibe, sárgarépát és hagymát is , és ültesd a kacsát újra hátára. Süsd további 40 percig, vagy amíg a kacsa szépen ropogós nem lesz, és a hús könnyen leválik a csontról.

  5. Távolítsuk el a kacsát a tepsiből, amíg befejezed  a mártást. Hozzáadjuk a lisztet a párolt zöldségekhez, majd áttörjük mindezt együtt egy burgonya nyomóval.

  6. Tedd egy serpenyőbe, vedd feljebb a lángot,  Öntsük a Marsala-t rá, keverd össze jól, és hagyd egy-két percig forrni. Adja hozzá a húslevest, majd forraljuk fel, párold körülbelül 15 percig, vagy amíg besűrűsödik a mártás.

  7. Szűrjük át egy durva szitán,vegyél le a zsírosabb részekből ha szeretnéd, majd fűszerezd ízlés szerint.Darabold fel a kacsát , majd tálaljuk mártással, alma és áfonya lekvárral-szósszal, ropogós sült zöldségekkel és a kacsa megsült zöldségekkel.

Forrás: jamieoliver.com