Jamie Oliver- ketchup

Hozzávalók (kb.1, 2 literhez)
- 1, 3 liter házi paradicsomlé (az eredeti receptben 1 kg paradicsom szerepel)
- 1 nagy fej hagyma fél édesköménygumó
- 2 -3 nagyobb zellerzöld (az eredetiben szárzeller)
- 2 kisebb fej fokhagyma hüvelykujjnyi friss gyömbér
- fél kimagozott chili paprika
- egy csokor friss bazsalikom letépkedett levelei
- 1 evőkanál koriandermag
- 2 szegfűszeg
- 1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 dl vörösborecet (az eredetiben 2 dl)
- 70 g xilit (az eredetiben barna cukor)
- só
- 3 – 4 evőkanál olívaolaj késhegynyi befőzőpor
Elkészítés:
A főzéshez egy magas falú fazakat használtam. A zöldségeket, a hagymát, az édesköménygumót durvára, a fokhagymát, a chilit, a gyömbért pedig finomra aprítottam, és a koriandermaggal, a szegfűszeggel, a sóval, a borssal, kissé átfuttattam az olívaolajon, majd 1 dl vizet öntve alája, fedő alatt puhára pároltam.(Aki nem szereti , hogy a magok is benne legyenek, teheti teatojásba is, én is úgy készítettem a második adagot, de nem lett olyan intenzív a koriandermag íze benne.) Mikor megpuhult hozzáöntöttem a paradicsomlét, hagytam együtt felforrni, majd hozzáadtam a bazsalikomleveleket, és botmixer segítségével jól összedolgoztam, majd négyszer egymás után átnyomkodtam a tésztaszűrőn, hogy teljesen sima és fényes legyen. Ekkor tiszta edénybe öntöttem, belekevertem a xilitet és a vörösborecetet, és folyamatosan kavargatva addig főztem tovább, amíg jó ketchup állagú lett, majd hozzáadtam egy késhegyni befőzőport. Tölcsér segítségével üvegekbe öntöttem, és száraz dunsztba tettem, bár ezt a recept nem írja.
Forrás: mytaste.hu