Jamie Oliver – Karácsonyi zöldségek

Jamie Oliver – Karácsonyi zöldségek

 

 

jamie-oliver-karacsony-sult-zoldseg-cal

Hozzávalók

  • 1.5 kg apró édesburgonya, hámozva, félbe vágva
  • fél fej fokhagyma, hámozva és a kés életlen részével zúzva
  • 1 kis csokor friss rozmaring, csak a levelei
  • só és frissen őrölt fekete bors
  •  6 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  •  50 g vaj
  • 2 kg paszternák, hámozva (vagy fehér répa)
  • 2 evőkanál méz

  • 1 kis csokor friss kakukkfű, csak a levelei

  • 1 kg sárgarépa, hosszú hasábokba vágva
  • 1 narancs héja

jamie-oliver-karacsony-sult-zoldseg

Elkészítés

Előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Főzzük a buronyát 10 percig, majd szűrjük le.
Dobjuk egy tepsibe a lapos felével lefele, szórjuk meg a fokhagymával, a rozmaring felével, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, locsoljuk meg 4 evőkanál oliva olajjal, 30 g vajjal.
Süssük 45 percig.
Vágjuk el a paszternákokat hosszan félbe, főzzük ezt is 10 percig, majd szűrjük le. Tegyük egy edénybe, öntsük rá a mézet, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk borsozzuk, öntsünk rá 10 g vajat, 2 evőkanál olajat.
Süssük ezt is 40 percig, ameddig arany színű nem lesz. Süssük egyszerre a burgonyával, de nem egy edényben, hogy az ízek ne vegyüljenek (a burgonya és az édes paszternák).
Főzzük sós vízben a répát 15 percig. Vágjuk közben apróra a maradék rozmaringot és a narancshéjat, majd keverjük össze őket. Szűrjük le a főtt sárgarépát és dobjuk rá a maradék vajat.
Ízesítsük ízlés szerint, szórjuk meg tálalás előtt a rozmaringos narancshéjjal.

Forrás: jamieoliver.com