Jamie Oliver féle – Angol hagymaleves zsályával és cheddar sajttal, recept
Elkészítési idő
70 perc
Hozzávalók 8 személyre:
- diónyi vaj
- 1-2 evőkanál Jamie Oliver olívaolaj
- nagy marék friss zsályalevél, kb 8 darab félretéve a tálaláshoz
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 5 felszeletelt lila hagyma
- 3 felszeletelt vöröshagyma
- 3 felszeletelt mogyoróhagyma
- 300 g felszeletelt póréhagyma
- Jamie Oliver Himalájai só, frissen őrölt bors
- 2 liter forró alaplé (csirke vagy marhahús leves)
- 8 szelet szikkadt kenyér
- 200 g reszelt cheddar sajt
- Worcestershire szósz
Elkészítés:
A vajat, olívaolajat, zsályát és a zúzott fokhagymát egy mély lábosban összemelegítjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott hagymákat és megszórjuk (ízlés szerint) sóval, borssal. Lassú tűzön 30 percig fedő alatt (résnyire félrehúzva) főzzük, majd 20 percig fedő nélkül pároljuk, időnként megkavarjuk.Elkészítjük a 2 liter levesalapot majd a párolt hagymához adjuk, felforraljuk majd 10-15 percig ismét főzzük.
A kenyérszeleteket megpirítjuk.A levest öblös tűzálló tányérkákba szedjük vagy egy nagy tűzálló tálba, rárakjuk a pirítóst (vagy a teljes kenyérszeletet vagy nagyobb darabkákat) kicsit nyomjuk rá a kenyeret a levesre, szórjuk meg sajttal és öntözzük meg pár csepp Worcestershire szósszal.
A tálkákat rakjuk tepsire és toljuk a forró sütőbe, csak annyi idő szükséges a sütőben hogy a sajt ráolvadjon.
A díszítéshez szánt zsálya leveleket a sajt pirítás előtt is rátehetjük a kenyérszeletekre (kicsi olíva olajjal locsoljuk meg) vagy a találás előtt rakjuk a pirítós tetejére.Minél többféle hagymát használunk, annál ízletesebb lesz a levesünk Jamie szerint.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!!!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: dynamit.hu