Jamie Oliver – Chili Con Carne
Hozzávalók:
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 szál zeller
- 2 piros (kápia) paprika
- olívaolaj
- 1 púpozott kk chilipor
- 1 púpozott kk római kömény (mozsárban zúzva)
- 1 púpozott kk fahéj
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 40 dkg csicseriborsó
- 40 dkg vesebabkonzerv
- 80 dkg hámozott paradicsom konzerv
- 50 dkg darált marhahús
- 1 csokor koriander
- 2 ek balzsamecet
- natúr joghurt
- guamacole
- lime
készítése:
A hagymát, fokhagymát, répát és zellert finomra aprítjuk. Paprikát kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk
Fazekat közepes lángra feltesszük, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat, és rádobjuk az összes felaprított zöldséget.
Rászórjuk a chilit, a római köményt, fahéjat, nagy csipet sót, borsot. Időnként kavargatva kb. 7 percig pirítjuk, amíg puha nem lesz, és egy kis színt nem kap.
Ráöntjük az előző este beáztatott csicseriborsót (konzervet is használhatunk, de a sokkal drágább), a leszűrt babot és a paradicsomkonzerveket.
Beledolgozzuk a darált húst, és egy konzervdobozba vizet engedünk, amivel felöntjük a fazék tartalmát. A koriander szárát apróra vágjuk, és beletesszük ezt is a fazékba.
Rálocsoljuk a balzsamecetet, ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, borssal. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassan, gyöngyöztetve, félig lefedve kb. 1 órán át főzzük, közben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon le.
Tálalhatjuk főtt rizzsel, kenyérrel, esetleg kuszkusszal.
Kis tálkába tegyük az asztalra a chilit, a joghurtot és a guacamolét, pár gerezd lime-ot. A kész chili con carnéra rászórjuk a felaprított koriander levelét.