Jamie Oliver – Chili Con Carne

Jamie Oliver – Chili Con Carne

Hozzávalók:

  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál zeller
  • 2 piros (kápia) paprika
  • olívaolaj
  • 1 púpozott kk chilipor
  • 1 púpozott kk római kömény (mozsárban zúzva)
  • 1 púpozott kk fahéj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 40 dkg csicseriborsó
  • 40 dkg vesebabkonzerv
  • 80 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 csokor koriander
  • 2 ek balzsamecet
  • natúr joghurt
  • guamacole
  • lime

készítése:

A hagymát, fokhagymát, répát és zellert finomra aprítjuk. Paprikát kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk
Fazekat közepes lángra feltesszük, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat, és rádobjuk az összes felaprított zöldséget.
Rászórjuk a chilit, a római köményt, fahéjat, nagy csipet sót, borsot. Időnként kavargatva kb. 7 percig pirítjuk, amíg puha nem lesz, és egy kis színt nem kap.

Ráöntjük az előző este beáztatott csicseriborsót (konzervet is használhatunk, de a sokkal drágább), a leszűrt babot és a paradicsomkonzerveket.

Beledolgozzuk a darált húst, és egy konzervdobozba vizet engedünk, amivel felöntjük a fazék tartalmát. A koriander szárát apróra vágjuk, és beletesszük ezt is a fazékba.

Rálocsoljuk a balzsamecetet, ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, borssal. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassan, gyöngyöztetve, félig lefedve kb. 1 órán át főzzük, közben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon le.
Tálalhatjuk főtt rizzsel, kenyérrel, esetleg kuszkusszal.

jamie-oliwer-chili-con-carne

Kis tálkába tegyük az asztalra a chilit, a joghurtot és a guacamolét, pár gerezd lime-ot. A kész chili con carnéra rászórjuk a felaprított koriander levelét.