Ízletes sertés karaj – BBQ módon
Hozzávalók
főre:
A hús
1.1 kg sertés karaj (csont nélküli)
A száraz páchoz
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor – barna
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 csapott teáskanál chili (őrölt)
1 csapott teáskanálfokhagymapor
0.5 teáskanál bors – fekete (őrölt)
BBQ szósz
TELJES ELKÉSZÜLÉSI IDŐ
260 perc
Elkészítés
1
A szárazpác (RUB) összes hozzávalóját összekeverjük egy tálban.
2
A hús felületébe jó erősen bedörzsöljük a száraz pácot, majd félretesszük, míg begyújtjuk a bbq sütőt.
3
A bbq sütő egyik felében izzítsunk jó sok parazsat, a másik felébe tegyünk zsírfogó tálcát. E fölé fog kerülni a hús.
4
A zsírfogó fölé kerül a hús, a parázs fölé egy fém tálban víz. Lezárjuk a bbq sütőt és 3 órán át sütjük a húst 120 és 130 C között. A hőfokot szigorúan bbq hőmérővel kontorlláljuk! A hőmérsékletet a sütőn lévő szellőzők bezárásával tudjuk csökkenteni, kinyitásukkal növelni. Egy ilyen hosszú sütés alatt legalább egyszer fel kell majd izzó parázzsal tölteni, erre is készüljünk fel.
5
A 3 óra elteltével alul-fölül vastagon leecseteljük a bbq szósszal. Ezt 30 perc múlva megismételjük. (A bbq szósz receptjét itt az oldalon szintén megtalálod!)
6
Újabb 30 perc múlva el is készült a hús.
7
Felszeleteljük és a maradék bbq szósszal, sült burgonyával tálaljuk.