Olasz zabaglione borhab – gyümölcsmártással, …

Olasz zabaglione borhab – gyümölcsmártással, …

Ez a zabaglione, az olaszok borhabja, amit mi most karamellizált gyümölcsökkel és babapiskótával turbóztunk fel. Bor, szőlő, körte: lehetne ennél ősziesebb hangulata egy desszertnek?!

Az Olasz zabaglione borhab Hozzávalók:

A gyümölcsmártáshoz:

  • 2 marék szőlő
  • 1 körte
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 dl száraz fehérbor

A zabaglione-hoz:

  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 0,6 dl fehérbor

A tálaláshoz:

  • babapiskóta, vagy valamilyen szimpi keksz

Először a gyümölcsmártást készítjük el. Ehhez a cukrot egy forró serpenyőbe szórjuk, hozzáöntjük az 1 dl fehérbort és hagyjuk, hogy beinduljon a karamellizálódás. Erre dobjuk a szőlőt és a kis kockákra vágott körtét, majd a lángot alacsonyra vesszük és a serpenyőt néha megrázogatva hagyjuk, hogy a gyümölcsökből kifővő lé összekeveredjen a cukorral.

Olasz zabaglione borhab

Egy nagy tálat megtöltünk jégkockákkal és félretesszük. A borhabhoz egy lábasban elkezdünk vizet forralni.

A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat egy domború aljú tálba (vagy habüstbe) tesszük, hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük kikeverni. Ha a tojássárgája felvette a cukrot, hozzáadjuk a bort és folytatjuk a keverést. Ügyelve arra, hogy a víz a lábasban ne legyen túl forró (csak gyöngyöznie szabad!) és hogy a tál alja ne érjen hozzá a vízhez, a tálat rátesszük a lábasra és megállás nélkül keverjük. Kb. 10 perc intenzív kevergetés után egy sűrű habot kapunk, ekkor a keverőtálat tegyük a jéggel teli tálra, hogy a finom habunkból még véletlenül se legyen rántotta. Kicsit kevergessük így tovább, amíg lehűl.

A tálaláshoz egy borospohár aljára tördeljünk babapiskótát, majd erre dobjunk egy adagot a karamellizált körtés-szőlős gyümölcsmártásból. Erre kerül egy nagy kanál zabaglione, amire még pakolunk egy kis gyümölcsöt és már kész is van az ősz egyik legszexibb desszertje!

Ha kipróbáltátok a receptet, feltétlenül küldjetek nekünk egy képet róla!

Forrás: streetkitchen.blog.hu