Ír sörös báránygulyás, recept

Írország legjellegzetesebb ételét hoztuk el nektek. Bárány hús, ír, fekete sör, szaftos egytálétel jelleg, ez az ÍR SÖRÖS BÁRÁNYGULYÁS.
Szinte egész Írországot a szájában érzi az ember, mennyei!
- 1,5 kg bárány lapocka
- 60 g liszt
- só
- bors
- 3 ek étolaj
- 2 közepes vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 szárzeller
- 1 ek sűrített paradicsom
- 7,5 dl húsleves/alaplé
- 1 újhagyma
- 1 ág rozmaring
- 1 ág kakukkfű
- 2 babérlevél
- 2,5 dl Guiness sör
- 3 nagyobb sárgarépa
- 20 dkg zöldborsó
- 50 dkg burgonya
- kb. 4-5 ek vaj
Egy vasedényt egy kevés olajjal felhevítünk és a lisztezett, sózott, borsozott báránykockákat 3-4 részletben megkérgesítjük benne. Minden adag előtt öntünk az edénybe egy kevés olajat és miután aranybarnára pirultak, az egyes adag húskockák, egy tálba kivesszük őket. Amikor minden adag megpirult, ismét egy kevés olajat öntünk a vasedénybe és egy kis víz hozzáadásával puhára pároljuk benne a felaprított hagymát, fokhagymát és zellert. Ha a zöldségek már összeestek, az edény egyik oldalába félrehúzzuk őket és a másik felébe lepirítjuk a paradicsompürét. Amikor ez kész, összekeverjük a zöldségekkel és még 1-2 percig pirítgatjuk. A zöldségalappal összekeverjük a húskockákat, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az alaplével.
Egy nagyobb újhagyma héjába csomagoljuk a rozmaringot, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Az egészet egy spárgával összekötözzük és a raguhoz adjuk. Ezután felöntjük egy pohár fekete sörrel. A gulyásba tesszük és eligazgatjuk a megpucolt, nagyobb darabokra vágott sárgarépákat, tetejére öntjük a zöldborsót az egészet befedjük a vastagabb karikákra vágott krumplikkal. Végül a krumplik tetejét megsózzuk és kis vajdarabokat kanalazunk rá. Lefedjük és 180 fokos sütőbe helyezzük. Miután megpuhult a krumpli, levesszük fedőt és így sütjük tovább. Összesen 2 órán át sütjük és végül apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: Streetkitchen.blog.hu