2020. november 11.

Select your Top Menu from wp menus
Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Perverz szektának celebrált misét Érsekcsanádon Felső Barnabás gasztroguru és Youtube-sztár, Kocsis Ferenc, a Rév Csárda szakácsa, valamint a ministránsuk, Uj Péter. A mise formailag halászlépárbaj volt, hogy kiderüljön, miből és hogyan készül a tökéletes hallé.

A családom egyik fele a Duna-menti Halászléföld közepéből, Tolnáról származik, onnan, ahol még ma is tízszer annyi halat esznek az emberek, mint a magyar átlag. Bajai halászlét, természetesen, passzírozás nélkül, egy lendülettel főzve és gyufatésztával tálalva. Kiskoromtól mindig végignéztem, hogyan pucolja a Nagypapa, közben hogyan gyúrja a Nagymama, és már 13 éves koromban megengedték, hogy én főzzem, azóta sem hagytam abba.

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

A bajai halászlé rajongóinak egyik “érve” a sóska-spenót jellegű tiszai vs bajai hit- és ízlésvitában az, hogy ez a lé mennyire egyszerű étel. Víz kell hozza, hal, hagyma, fokhagyma, paprika és só, a 2., 3. és 4. hozzávalót belerakjuk az elsőbe, felforraljuk, hozzárakjuk az 5.-et meg a 6.-at, fél órát még forraljuk, oszt szevasz. Most olyan eseményen jártam, ami bebizonyította, hogy a végtelenül egyszerűt is milyen klasszul lehet bonyolítani, ha kedve van hozzá az embernek.

A Rév Csárda volt a helyszín Érsekcsanádon, szemben a Veránka-szigettel és a gemenci erdővel. Ezt két éve vette át Tinusz Gábor, és olyan fasza halászlézőt rittyentett belőle, hogy ezen a környéken, ahol mindenki magának főz, és kábé olyan büszke a levére, mint a pöcsére, azonnal híre ment, hogy van egy hely, ahol van olyan jó, mint otthon.

Ide szervezett létúrát horgász-levelezőlistánk vagy harminc tagjának Uj “Gasztrojeremiás” Péter.

Tinusz titka, hogy idegenlégiós igazolt szakácsnak. Nem brazil támadó középpályást, hanem Ferencet, a bezdáni halfőző szakácsot, ami igazából egy és ugyanaz. Halászléföldön egy bezdáni szakács ugyanis pont olyan, mint a világ más részein a brazil focista, az argentin lovaspólós, a kanadai hokis vagy a magyar vízilabdázó. A duna szerbiai szakaszán ugyanis rohadt jó halat főznek, annyira jót, hogy van, aki innen is átjár.

A mostani halászlépárbaj sztárvendége a Révben sűrűn megforduló Felső Barna természetvédelmi őr és videójelenség volt.

Rengeteg filmjét találni meg a Youtube-on, amikben mindenféle hal-, hús- és gombaételek autentikus elkészítését magyarázza egy Matula bácsiba oltott Hamvas Béla, vagy egy Öveges professzorba oltott Tamási Áron, esetleg egy Bear Gryllsbe oltott Honthy Hanna stílusában. Nekem most épp ez a kedvenc filmem tőle, amiben télen, fagyos időben levetkőzik, és ősi módszerrel, meztelenül, kézzel próbál pontyot fogni a jeges Dunából. Jól látható, hogy a guruszerep néha milyen durva terheket ró az emberre.

Felső életében két éve olyan brutális esemény történt, ami egy kevésbé kemény fickót simán megtört volna: Kocsis Ferenc megérkezett a Révbe, Barnabás pedig átmotorozott Gemencről, rendelt, majd rájött, hogy a légiós jobb halászlét főz nála, a gurunál, aki pont arról lett híres, hogy igazi prófétaként hirdette a bajai katekizmust. Vagyis a jó paprika, a jó hal, a jó hagyma és a konyakospohár alakú jó bajai bogrács szentnégyességét.

Felső reakciója prófétai volt: habozás nélkül megtért, eldobta a felfelé szűkülő bográcsot, és azóta talán a korábbinál is nagyobb svunggal hirdeti az Új Igét, és amfetaminba esett katolikus papként ötpercenként felmutatja az Új Oltáriszentséget, a felfelé szélesedő alföldi bográcsot.

A bezdáni stílusú lé, amit a révisták “halászos halászlének” hívnak, annyiban különbözik a jól ismert bajaitól, hogy bár pont azokból az alapanyagokból főzik, annál is sokkal vadabbul forralják, az alföldi bogács alakja miatt magasabb hőmérsékleten, és sosem töltenek utána vizet, ami a bajai kód szerint abszolúte megengedett. Ezért a leve érezhetően sűrűbbre fő, a végén állagra szinte közelebb áll a passzírozott szegediéhez. Minden egyébben ugyanaz a módszer: a haldarabokat és a kilónként 1 darab vöröshagymát felteszed hideg vízzel, amikor forr, belerakod a kilónként 1 bő evőkanálnyi paprikát, aztán a hal mennyiségétől függően fél órát, negyven percet zubogtatod nagy tűzön, közben egy másik edényben kifőzve a lehetőleg kézzel gyúrt tésztát.

A forradalmi különbség tehát annyi, hogy a szélesedő edényben magasabb fokon lehet forralni a lét a kifutás veszélye nélkül.

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

A halászlépárbaj az elképzelhető legkellemesebb időtöltés. Az ember ide-oda járkál a kétszer három versenybogrács, a horgászhaverok, Dió, a kenneljébe zárt szálkásszőrű tacskó és a fröccsforrás között, az illatok egyre vadítóbbak, Felső egyre lelkesebben magyaráz.

Hűsünk tényleg lebilincselő előadó, aki eleve színesen és rettentő intenzíven beszél, a szerepét totálisan, primadonna módjára átélve. Ha már teljesen magával ragadta a hallgatóságát, az ember nemritkán azt vette észre, hogy bár a ponty helyes belezésétől indultunk ki, három mondaton belül az ideális párkapcsolatokról vagy a Jó és Rossz harcáról hallottunk valami kinyilatkoztatást.

Én nem is tudom, mikor találkoztam utoljára a guru/próféta/bölcs Matula bácsi szerepet ennyire átélő emberrel. A dolog alapvetően nagyon szórakoztató, Felső pedig általában irtó érdekes dolgokat mesél, de bennem hamar mocorogni kezdett a nem is olyan kis ördög, és önkéntelenül drukkolni kezdtem, hogy milyen vicces lenne, ha valamiben lelepleződne a mi nagymesterünk.

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Kocsis közben halgatagon dolgozott a maga három bográcsán és egy olajoshordóján. A halászlé mellé ugyanis mindketten csináltak egy-egy adag spéci, sütve füstölt halat. Az eszköz ehhez egy hatvanliteres olajoshordó, aminek a tetejére fából szerkesztettek kilyuggatott fedelet. A hordó belsejébe akasztják a halakat különleges fémhorgokkal, az aljára keményfa forgácsot szórnak, aztán az egészet, ahogy van, beleállítják a tűzbe. A kitüzesedő hordóban füstölni kezd a forgács, a felszálló forró levegő megsüti-párolja a csak sóval fűszerezett halat, ezúttal konkrétan pontyot.

Ebédre a versenyzők 2-2 fogása előtt még kaptunk egy adag haltöpörtyűt, ami itt nem a ponty zsíros hasából, hanem hirtelen kirántott farokfilé-csíkokból állt.

Mindkét halászlé finom lett. Bár a papírforma előzetesen inkább afelé billent, hogy Felső dunai pontyból főzött leve legyen jobb Kocsis tavi halból készítettjénél, de nálam ezúttal a hallgatag szakács győzött, lágyabb, hamonikusabb lett ugyanis a léje. Felső mintha túlzottan is a színpadi produkciójára koncentrált volna, kicsit el is sózta emiatt, és az összhatás inkább lett vad és paprikás, mint kerek és harmonikus.

Tessék, ennyit lehet magyarázni a világ legegyszerűbb leveséről!

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Erős lett a sütve füstölt hal is, bodorkaorr-hossznyival itt is Kocsisé lett a finomabb, ő ugyanis a 40-50 perces füstben párolás után nyitott fedéllel folytatta egy kicsit, így a pontyai valamennyit száradtak-keményedtek, ez jót tett az állaguknak.

Ilyen az, amikor egy igazi guru főz az embernek

Felső látszatra egész jól viselte, amikor megmondtuk neki, hogy a mi asztalunknál Kocsis leve nyert, és azonnal mondta, hogy ő még két év után is csak tanulja ezt az új stílust. Szóval nem is igazi primadonna!

Egy kívülálló talán nehezen érti meg, de ez a halászos lé itt Halászléföldön igazi punkos-anarchista gesztusnak számít, leginkább a másfajta bogrács miatt. A felfelé szűkülő edény ugyanis a legkézzelfoghatóbb tárgyi szimbóluma az egész közép- és al-dunai gasztrokultúrának. Tolnától Mohácsig minden normális – vagyis halfőző – férfi életének emlékezetes eseménye, amikor beszerzi élete első saját, természetesen csakis kézzel domborított rézbográcsát. Ezt eldobni olyan brutális gesztus, mintha mostantól tofuval főznéd a csülökpörköltet, vagy currys-szasimis lángost kezdnél árulni a piacon.

Engem – intenzív guru ide vagy oda – megtéríteni nem térítettek meg, mert a bográcsomat nem adom, és a jól megcsinált bajai levet továbbra is tökéletes ételnek tartom. De tény, hogy a bezdáni stílusú halászlé szuper dolog, és az általam kipróbált összes magyar halászcsárda közül talán a Révben árulják a legjobb éttermi halat.

Forrás: cink.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Halászlé Érsekcsanádon, Felső Barnabással

Érsekcsanád központjából egyetlen út vezet az ártéren át a Duna-partra, a Veránka-szigetre induló komphoz. A komp már nem  jár menetrend...

Close