Ilyen A tökéletes sült Csirke

Ilyen A tökéletes sült Csirke

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 1 sütni való csirke
  • 1 ek só
  • 1/2 ek frissen őrölt bors
  • kb. 10 dkg puha vaj
  • 1 citrom
  • 1 fej fokhagyma
  • nagyszemű tengeri só

A csirkét besózzuk, megszórjuk borssal és vastagon bekenjük annyi puha vajjal, amennyit felvesz – kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Újra sózzuk, borsozzuk, a belsejébe egy gerezdekre vágott citromot, egy egész fej fokhagymát és kb 1 tk nagy szemű tengeri sót teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük mellével fölfelé, majd átfordítjuk a csirkét az oldalára.

Így is 20 percig sütjük, majd ismét fordítunk rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltével végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítjuk és hagyjuk 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz. A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni.

ilyen-a-tokeletes-sult-csirke-recept

Sült újkrumpli saláta ceruzababbal és salsa verdével:

  • 1 kg apró újburgonya
  • 6-8 ek. olívaolaj
  • 1 ek nagy szemű tengeri só
  • 2 ág rozmaring
  • 15 dkg ceruzabab

A salátaöntethez:

  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 nagy csokor metélőhagyma
  • 1 kis csomó menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 tk só

A salátaöntethez a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk.

A krumplit megmossuk, lecsepegtetjük és hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, meglocsoljuk olajjal, és rádobjuk a rozmaringot. 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.

A ceruzababot forrásban lévő sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a sült krumplival és a salátaöntettel.