Ilyen A tökéletes sült Csirke
Hozzávalók 4 személy részére:
- 1 sütni való csirke
- 1 ek só
- 1/2 ek frissen őrölt bors
- kb. 10 dkg puha vaj
- 1 citrom
- 1 fej fokhagyma
- nagyszemű tengeri só
A csirkét besózzuk, megszórjuk borssal és vastagon bekenjük annyi puha vajjal, amennyit felvesz – kb 10 dkg egy közepes csirkéhez. Újra sózzuk, borsozzuk, a belsejébe egy gerezdekre vágott citromot, egy egész fej fokhagymát és kb 1 tk nagy szemű tengeri sót teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük mellével fölfelé, majd átfordítjuk a csirkét az oldalára.
Így is 20 percig sütjük, majd ismét fordítunk rajta egyet, hogy a melle kerüljön alulra, 20 perc elteltével végül megint egy negyed fordulattal az oldalára fordítjuk és hagyjuk 20 percig pirulni ezen az oldalán is. Így mindenhol ropogósra sül a bőr, belül szaftos és ízletes lesz. A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk legalább 10 percig pihenni.
Sült újkrumpli saláta ceruzababbal és salsa verdével:
- 1 kg apró újburgonya
- 6-8 ek. olívaolaj
- 1 ek nagy szemű tengeri só
- 2 ág rozmaring
- 15 dkg ceruzabab
A salátaöntethez:
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy csokor metélőhagyma
- 1 kis csomó menta
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- 1/2 tk só
A salátaöntethez a hozzávalókat késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk.
A krumplit megmossuk, lecsepegtetjük és hőálló edénybe tesszük. Megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, meglocsoljuk olajjal, és rádobjuk a rozmaringot. 35-40 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük.
A ceruzababot forrásban lévő sós vízben pár perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük és összekeverjük a sült krumplival és a salátaöntettel.