IKEA-s Húsgolyó

IKEA-s Húsgolyó

Svéd húsgolyók hozzávalói (kb. 60 golyóhoz)

  • 1 kg darált marhanyak (vagy más, zsíros darál thús)
  • 1 kicsi hagyma
  • 3 vastag szelet kenyér héj nélkül
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 1/2 tk őrölt szegfűbors
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • 4 ek vaj
  • 2 dl húsleves
  • 1 ek liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • pár csepp szójaszósz (elhagyható)só

A tálaláshoz:

 

A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítjuk, közepes tálba tesszük és felöntjük tejjel. Hagyjuk pihenni, hogy magába szívja a tejet.

A darált húst nagy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tejes kenyérmorzsát, belereszeljük a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is. Fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük.

Egy nagy serpenyőben 2 ek vajat olvasztunk. Egyszerre kb. 10 húsgolyót sütünk magas lángon kb. 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedjük a golyókat, melegen tartjuk, amíg a többi is kisül.

Svéd húsgolyók

A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, visszatesszük közepesen erős lángra. Megszórjuk liszttel, felkapargatjuk a lesült húsdarabokat és felöntjük húslevessel. Kb. a felére beforraljuk, ha kell átszűrjük. Hozzákeverjük a vajat és a tejfölt és éppen csak összemelegítjük. A műrtást a húsgolyókra kanalazzuk, sült krumplit és áfonya- vagy ribizlilekvárt adunk mellé.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: http://streetkitchen.blog.hu