Így lesz igazán finom – házi Céklasaláta

Így lesz igazán finom  – házi Céklasaláta

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kg nyers cékla
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 0,5 dl 10%-os ecet
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 liter víz

Elkészítés ideje:
Elkészítés: 25 perc, főzés: 1 óra

Elkészítés:

cekla_hazi-salata
A céklát alaposan mosd meg, szükség esetén dörzsöld át, és a héjában főzd puhára körülbelül egy óra alatt. Ha kész, csepegtesd le, tedd hideg vízbe, így a héja könnyebben leválik. Majd pucold meg, szeleteld fel tetszés szerint. Vághatod csíkokra, négyzetekre, esetleg egyszerűen karikázd fel. Rendezd üvegekbe vagy rakd jól zárható edénybe.

A levéhez tégy fel forrni 1 liter vizet, dobd bele a köményt, majd forrás után add hozzá a sót, a cukrot, az ecetet, és keverd össze. A langyosra hűlt lével öntsd le a céklát, és jól zárd le az üveget. Bár azonnal fogyasztható, ha négy-öt napig állni hagyod, az ízek még jobban összeérnek, és a savanyúság sokkal finomabb lesz.

Forrás: femina.hu