Így készül egy igazi – Currys csirke

Így készül egy igazi – Currys csirke

A Currys csirke Hozzávalói:

A naanhoz:

  • 1,5 dl langyos víz
  • 5 g élesztő
  • 25 dkg liszt
  • 50 g joghurt
  • 1/2 ek só
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 gerezd finomra vágott fokhagyma

 A csirke curry-hez:

  • 6 db csirke felsőcomb
  • 2 ek étolaj
  • 1 közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek sűrített paradicsom püré
  • 1 tk mustármag
  • 2 tk római kömény
  • 2 tk koriander
  • 1 tk kurkuma
  • 2 tk garam massala
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 1/2 tk csilipehely
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • 1,5 dl tejszín
  • 1,5 l húsleves vagy alaplé
  • bors

Currys csirke

A vizet tálba öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverjük a liszt felét, letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, sót, sütőport és a maradék lisztet. Összegyúrjuk és amikor összeállt, meglocsoljuk 2 ek langyos olvasztott vajjal. Letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. olvasztott vajjal bekent deszkán átgyúrjuk és újabb 15 percig pihentetjük letakarva. Amikor a felülete szép fényes, a tészta pedig ruganyos, 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán az egyiket könnycsepp alakúra és nagyon vékonyra – 2-3 mm – nyújtjuk. Egy wokot vagy nagyobb serpenyőt felforrósítunk. Óvatosan beletesszük a naant és gyorsan lefedjük. Kb. 3 percig sütjük így, amíg a felületén hólyagok keletkeznek, az alja pedig elkezd barnulni. Csipesszel óvatosan megforrdítjuk és a sült felületét bekenjük olvasztott vajjal. Előzőleg a vajba keverhetünk finomra aprított fokhagymát. További 1 percig sütjük, majd tányérra szedjük és kisütjük a többit is. Fogyasztásig letakarva tartjuk.

A curry-hez a mustármagot, római köményt és a koriandert száraz lábosban addig pirítjuk, amíg illatozni és kicsit pattogni kezd. Kiszedjük és mozsárban porrá zúzzuk őket.

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A lábosban, amiben kényelmesen elférnek a combok, felhevítünk 2 ek olajat és bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsokat. Lepirítjuk., majd megfordítjuk és a másik oldalán is lepirítjuk, összesen kb. 8 perc. A húsokat kiszedjük a lábosból és félretesszük.

Egy hagymát finomra vágunk, a fokhagymát vékonyra szeleteljük, a gyömbért lereszeljük és a lábosba tesszük. Puhára pároljuk, majd hozzáadunk egy evőkanál sűrített paradicsomot és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a maradék fűszert: kurkumát, garam massalát, csilit és cayenne borsot. Visszatesszük a húst is a lábosba, hozzáadjuk a paradicsomot, a tejszínt és a húslevest. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepesen erős láng felett kb. egy órát főzzük, amíg a mártás besűrűsödik és a hús leolvad a csontról. Amikor elkészült, a húst kiszedjük, a csirke bőrét leszedjük és kidobjuk, a mártást szűrőn átpasszírozzuk. Friss naannal, gőzölt basmati rizzsel, görög joghurttal tálaljuk. A végén megszórjuk durvára vágott mentával és korianderrel.

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu