Így készül egy igazi – Currys csirke

A Currys csirke Hozzávalói:
A naanhoz:
- 1,5 dl langyos víz
- 5 g élesztő
- 25 dkg liszt
- 50 g joghurt
- 1/2 ek só
- 1 csapott evőkanál sütőpor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 gerezd finomra vágott fokhagyma
A csirke curry-hez:
- 6 db csirke felsőcomb
- 2 ek étolaj
- 1 közepes hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek frissen reszelt gyömbér
- 2 ek sűrített paradicsom püré
- 1 tk mustármag
- 2 tk római kömény
- 2 tk koriander
- 1 tk kurkuma
- 2 tk garam massala
- 1/2 tk cayenne bors
- 1/2 tk csilipehely
- 20 dkg konzerv paradicsom
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 l húsleves vagy alaplé
- só
- bors
A vizet tálba öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverjük a liszt felét, letakarjuk és 30 percig pihentetjük. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, sót, sütőport és a maradék lisztet. Összegyúrjuk és amikor összeállt, meglocsoljuk 2 ek langyos olvasztott vajjal. Letakarjuk és 15 percig hagyjuk pihenni. olvasztott vajjal bekent deszkán átgyúrjuk és újabb 15 percig pihentetjük letakarva. Amikor a felülete szép fényes, a tészta pedig ruganyos, 4 részre osztjuk. Lisztezett deszkán az egyiket könnycsepp alakúra és nagyon vékonyra – 2-3 mm – nyújtjuk. Egy wokot vagy nagyobb serpenyőt felforrósítunk. Óvatosan beletesszük a naant és gyorsan lefedjük. Kb. 3 percig sütjük így, amíg a felületén hólyagok keletkeznek, az alja pedig elkezd barnulni. Csipesszel óvatosan megforrdítjuk és a sült felületét bekenjük olvasztott vajjal. Előzőleg a vajba keverhetünk finomra aprított fokhagymát. További 1 percig sütjük, majd tányérra szedjük és kisütjük a többit is. Fogyasztásig letakarva tartjuk.
A curry-hez a mustármagot, római köményt és a koriandert száraz lábosban addig pirítjuk, amíg illatozni és kicsit pattogni kezd. Kiszedjük és mozsárban porrá zúzzuk őket.
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A lábosban, amiben kényelmesen elférnek a combok, felhevítünk 2 ek olajat és bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsokat. Lepirítjuk., majd megfordítjuk és a másik oldalán is lepirítjuk, összesen kb. 8 perc. A húsokat kiszedjük a lábosból és félretesszük.
Egy hagymát finomra vágunk, a fokhagymát vékonyra szeleteljük, a gyömbért lereszeljük és a lábosba tesszük. Puhára pároljuk, majd hozzáadunk egy evőkanál sűrített paradicsomot és jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a maradék fűszert: kurkumát, garam massalát, csilit és cayenne borsot. Visszatesszük a húst is a lábosba, hozzáadjuk a paradicsomot, a tejszínt és a húslevest. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepesen erős láng felett kb. egy órát főzzük, amíg a mártás besűrűsödik és a hús leolvad a csontról. Amikor elkészült, a húst kiszedjük, a csirke bőrét leszedjük és kidobjuk, a mártást szűrőn átpasszírozzuk. Friss naannal, gőzölt basmati rizzsel, görög joghurttal tálaljuk. A végén megszórjuk durvára vágott mentával és korianderrel.
Forrás: streetkitchen.blog.hu