Így készül az igazi Dobostorta – Finomabb, mint a cukrászdákban
Hozzávalók 16 szelethez:
Tészta
- 16 dkg finomliszt
- 16 dkg porcukor
- 8 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- Csokis krém
- 40 dkg vaj
- 25 dkg étcsokoládé
- 20 dkg porcukor
- 4 tojás
- 5 dkg kakaópor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Karamell
- 18 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál citromlé
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 40 perc, sütés: 45 perc
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjét egy csipet sóval verd nagyon kemény habbá, majd tedd félre. A sárgáját, a cukrot, a vajat, a vaníliakivonatot dolgozd jól össze, és forgasd hozzá az átszitált, sütőporral elkevert lisztet. Végül a tojáshabot is keverd bele nagyon óvatosan, hogy a tészta ne törjön meg. A masszából süss hat lapot, 200 fokra előmelegített sütőben, egyenként öt-nyolc perc alatt.
A krémhez vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét, majd hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a tojással és a porcukorral, add hozzá a kakaóport. Végül a kihűlt csokit és a vaníliát is dolgozd bele, és keverd simára az egész krémet. Ha kész, kenj meg vele öt lapot, és illeszd őket egymásra. Egy lapot azonban rakj félre.
A karamellhez a cukrot tedd serpenyőbe, öntsd rá a citromlét, és kis lángon, állandóan kevergetve pirítsd aranysárgára. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl sötét. Kend gyorsan, egyenletesen a félretett tortalapra. Kissé olajos késsel vágd 12-16 szeletre. Később ezt már nem tudod megtenni, mivel a máz hamar megköt. Várd meg, amíg a karamell teljesen megkeményedik, majd rakd a torta tetejére. Tedd néhány órára a hűtőbe, csak azt követően kínáld.
Forrás: femina.hu