Gordon Ramsay receptje – Rizottó sült cukkinival és gombával
Imádom a rizst. Ez a fajta rizses étel kifejezetten a kedvencem. Ha olasz étteremben járok, mindig ezt eszem. A nászutunkon sikerült jó sok félét megkóstolnom, hiszen Toszkánában jártunk.Egy dolog mindenhol ugyan az, az adag. Akkora, hogy megehetetlen. Egy kis előételt követően, egy kis leves után kihozzák az az óriási halmot, és utána természetesen még egy kis desszertnek is kell helyet hagyni. Igazi kihívás. Szóval ezt a finomságot ajánlom mindenkinek, aki épp felfüggesztette a fogyókúráját! Nekünk nagyon ízlett, remélem nektek is fog
ELŐKÉSZÜLETEK IDEJE: 10 min
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 40 min
TELJES ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 50 min
ADAG: 4
A Rizottó sült cukkinival és gombával Hozzávalói:
- 200 g rizottó rízs (Arboriot használtam)
- 3 cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 ml fehér bor ( Orosz Gyula Virágleányka 13′)
- 600 ml csirke- vagy zöldségalaplé
- 200g gomba ( shitake gombát használtam , nagyon finom hozzá)
- parmezán
- só
- bors
- bazslikom ( sajnos ebből sem kaptam frisset, ezért tubusosat használtam. Ritkán lehet kapni, de pont kifogtam. Oliva olajjal van összekeverve, nagyon jól használható )
oliva olaj - 1/2 citrom leve
A Rizottó sült cukkinival és gombával Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a cukkinit félbe vágjuk, a húsát átlósan mindkét irányba bevagdossuk . Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát összevágjuk és rászórjuk. Megkenjük egy kis bazsalikommal, meglocsoljuk oliva olajjal, rá facsarjuk egy citrom levét, és már mehet is a sütőbe.
Lábasban olajat hevítünk, majd a rizst bele rakjuk, és kb. két percig pirítjuk. Majd hozzá öntjük a bort és várunk, míg el nem párolog. Ha ez megtörtént, akkor a forrásban lévő alaplevet hozzá adjuk apránként, míg jó nem lesz a rizs. Közben a cukkinit kivesszük, hűlni hagyjuk egy keveset, aztán kikaparjuk a húsát és összevágjuk. Ezt a cukkini pépet is a rizshez adjuk, majd jól összekeverjük, és lefedjük.
A gombát szeletekre vágjuk, kicsit sózzuk, és megpirítjuk.
Ezután már tálalhatjuk is. A rizottó tetejére rakunk a pirított gombából, kis olajjal meglocsoljuk, de ez nem feltétlenül szükséges. Friss parmezánt adunk hozzá, és már ehető is ez a finomság
Ha van bazsalikom, azzal is díszíthető.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: gordonblog.hu