Így készül a házi – Lilahagymalekvár, recept
A különleges lilahagymalekvár jól záródó üvegekben tartósítószer nélkül is több hónapig eláll.
Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, az állaga pedig kicsit ragacsos. A lilahagymalekvár sokat dob a sült húsokon, de sajtokhoz, pástétomokhoz is kínálhatod. Kard Éva receptje jól jön az év végi nagy vendégjárás előtt.
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 lilahagyma
- 4 evőkanál méz
- 3 evőkanál kristálycukor
- só
- kakukkfű
- bors
- vörösbor
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 15 perc, főzés: 35 perc
Elkészítés:
A hagymát pucold meg, vágd félbe, és vékonyan szeleteld fel. Egy serpenyőben kezdd el felmelegíteni a mézet. Ha már jó folyós, add hozzá a cukrot, és együtt karamellizáld tovább, míg szép aranybarna színt kap. Utána öntsd hozzá az olívaolajat, jól keverd össze, és tedd rá a szeletelt hagymát. Szórd meg egy csipet sóval, és kezdd el párolni.
Amint a hagyma egy kicsit összeesik, szórd meg egy kevés őrölt borssal és egy kis kakukkfűvel. A borstól finom ízt kap, de nem lesz erős. Öntsd fel annyi vörösborral, hogy éppen ellepje. Lefedve párold tovább a lekvárt. Közben többször keverd meg, ha szükséges, még önthetsz hozzá bort. Végül addig párold, míg a hagyma teljesen megpuhul, és fontos hogy a levét egészen elfője. Akkor jó, ha krémes, puha állagú.
2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: femina.hu