Így készül a házi – Lilahagymalekvár, recept

Így készül a házi – Lilahagymalekvár, recept

 

A különleges lilahagymalekvár jól záródó üvegekben tartósítószer nélkül is több hónapig eláll.

Egyszerre édes, sós, savanyú és pikáns, az állaga pedig kicsit ragacsos. A lilahagymalekvár sokat dob a sült húsokon, de sajtokhoz, pástétomokhoz is kínálhatod. Kard Éva receptje jól jön az év végi nagy vendégjárás előtt.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 lilahagyma
  • 4 evőkanál méz
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • kakukkfű
  • bors
  • vörösbor
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés ideje:
Elkészítés: 15 perc, főzés: 35 perc

Elkészítés:

lila-hagyma-lekvar-hazi-recept
A hagymát pucold meg, vágd félbe, és vékonyan szeleteld fel. Egy serpenyőben kezdd el felmelegíteni a mézet. Ha már jó folyós, add hozzá a cukrot, és együtt karamellizáld tovább, míg szép aranybarna színt kap. Utána öntsd hozzá az olívaolajat, jól keverd össze, és tedd rá a szeletelt hagymát. Szórd meg egy csipet sóval, és kezdd el párolni.

Amint a hagyma egy kicsit összeesik, szórd meg egy kevés őrölt borssal és egy kis kakukkfűvel. A borstól finom ízt kap, de nem lesz erős. Öntsd fel annyi vörösborral, hogy éppen ellepje. Lefedve párold tovább a lekvárt. Közben többször keverd meg, ha szükséges, még önthetsz hozzá bort. Végül addig párold, míg a hagyma teljesen megpuhul, és fontos hogy a levét egészen elfője. Akkor jó, ha krémes, puha állagú.

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: femina.hu