Így készítsd a házi mákos rétest – Másnap is ropogós lesz

Hozzávalók 24 darabhoz:
Tészta
- 7,5 dkg rétesliszt
- 7,5 dkg finomliszt
- 2 dkg zsír
- 1 dl melegvíz
- 1 felvert tojás fele
- 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
- 1/2 kávéskanál só
- olvasztott zsír a kenéshez
A töltelék:
- 28 dkg darált mák
- 10 dkg vaj
- 6 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 45 perc, pihentetés: 30 perc, sütés: 20 perc
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szitáld át, a zsírral morzsold el, add hozzá a tojást. Keverd hozzá a meleg vízben feloldott sót és ecetet. Gyúrd össze, ha szükséges, tégy még bele lisztet, és jól dolgozd ki körülbelül 15 perc alatt. Ha a tészta hólyagos, és már nem ragad a kezedhez, olajozd be. Letakarva, langyos helyen fél óráig pihentesd.
Addig a töltelékhez a mákot, a cukrokat és a felolvasztott vajat keverd össze. Ízlés szerint tehetsz bele meggyet vagy mazsolát is. A tésztából készíts három cipót, és lisztezett konyharuhán óvatosan húzd ki őket szép vékonyra. Akkor jó, ha már majdnem átlátszó. A széleiről a vastagabb részeket csipegesd le. Végül töltsd meg a mákos keverékkel, és csavard fel. Kend meg a tojással, és rakd a három rudat kivajazott tepsibe. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. Ha kihűl, szeleteld fel, a tetejét szórd meg porcukorral.
Forrás: femina.hu