Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – Maradék bejgliből: hamis guba
Rengeteg bejgli maradt, vagy éppen sült hús? Szuper ötleteink vannak az újrahasznosításukra.
Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradékfelhasználási tippek.
Arra az esetre, ha valakinek maradt volna némi bejglije.
Mivel idén lagzival és utazással telt a karácsonyunk, így kevesebb bejgli fogyott és a megmaradt kicsit száradásnak is indult a távfűtésnek köszönhetően. És mivel a mákos gubát egyébként is szeretjük, most hamis guba készült belőle.
- kb. 400 g bejgli (mákos vagy diós)
- 6 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 cs. vaníliacukor
- 1 ek. cukor
- mazsola
- 3 ek. vaj + a kenéshez
A bejglit felszeleteljük, majd kettévágjuk.
A tejet lábosban melegítjük, beletesszük a vaníliát. A cukrot a tojássárgájával elkeverjük, kikeverem, egy kevés meleg tejet keverünk hozzá, majd a tejhez adjuk. Közepes lángon kevergetve főzzük, míg kicsit sűrűsödik. (Ne forrjon.)
Ha a bejgli kicsit szárazabb, emeljük a tej mennyiségét.
Ezt a bejglire öntjük, majd kivajazott tepsiben, kb. 180 fokon addig sütjük, míg kicsit megpirul.
Szép napot!
Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: nlcafe.hu