Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – BejgliTorta

Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – BejgliTorta

Rengeteg bejgli maradt, vagy éppen sült hús? Szuper ötleteink vannak az újrahasznosításukra.

Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradékfelhasználási tippek.

Szétrepedt a bejgli? Semmi gond! Készíts szuper bejglitortát!

 

Ha kireped, vagy nem egészen úgy sikerül a bejgli, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, még lehet belőle villantós karácsonyi torta. Ki mondja meg, hogy nem direkt ilyet akartunk?

Lehet nekünk kipróbált házi bejglireceptünk, vagy éppen bögrés bejglireceptünk is, még a legtapasztaltabb háziasszonyokkal is megesik, hogy valami véletlenül nem úgy sikerül és kireped a bejgli teteje. Ilyen esetekben sem kell pánikba esni, hoztunk egy klassz tortareceptet, amiben újrahasznosíthatjuk a kirepedt bejgliszeleteket.

Hozzávalók:

  • 1,5-2 rúd bejgli (igazából mindegy, milyen)
  • 1 l tej
  • 5 tojássárga
  • 9 dkg étkezési keményítő
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 10 dkg cukor
  • 6-8 ek szilvalekvár

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • maréknyi durvára tört dió

1. Először megfőzzük a pudingot.

maradek-beigli-torta

A tejet 1 dl kivételével felforraljuk a vaníliával. Egy kis edénybe tesszük a tojássárgákat, hozzámérjük a cukrot, a keményítőt, és összekeverjük a maradék 1 dl tejjel, és a forró tejbe keverjük egy habverővel, sűrűsödésig főzzük, és egyből elzárjuk alatta a lángot.
2. Egy 26 centis kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, és kirakjuk szorosan bejgliszeletekkel. Kirakhatjuk a forma oldalát is, jól fog mutatni. Ráöntjük a krémet, majd a tetejére is teszünk bejglit, ezt már nem olyan szorosan. Megkenjük a szeleteket szilvalekvárral.
3. Felverjük a tojásfehérjét a cukorral, rákenjük a torta tetejére, megszórjuk a dióval, majd 170 fokon 35 percig sütjük, hogy jó ropogós habcsókréteg legyen a fehérjéből.
Hűtsük ki teljesen, mielőtt kivennénk a formából.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: nlcafe.hu