Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – Jamie Oliver egyik legjobb sütije – téli pavlova

Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – Jamie Oliver egyik legjobb sütije – téli pavlova

Rengeteg bejgli maradt, vagy éppen sült hús? Szuper ötleteink vannak az újrahasznosításukra.

Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradékfelhasználási tippek.

Sok olyan süti van, ami csak nyári gyümölcsökkel finom, de szerencsére van pár univerzális édesség, ami még a téli gyümölcsökkel is ugyanolyan jó. Ilyen a pavlova is, hála Jamie Olivernek, ugyanis megtaláltuk a tökéletes téli verziót.

Amíg arra várunk, hogy végre Magyarországon is megnyisson Jamie Oliver étterme, addig kénytelenek vagyunk a receptjeivel beérni. A forró csoki Jamie Olivertől nagy kedvenc, depizzát is Jamie-módra sütünk egy ideje, mostantól pedig valószínűleg a kedvenc pavlovánkat is a sztárséf receptje szerint készítjük.

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás
  • 200 g barna cukor
  • 1 csipet só
  • 100 g mogyoró
  • néhány darab körte
  • 2 darabka vékonyra szeletelt gyömbér
  • 200 g étcsokoládé (min. 60-70%-os)
  • 400 ml hideg habtejszín
  • 50 g átszitált porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és kibélelünk egy 40×25 cm-es tepsit sütőpapírral.

2. A tojásfehérjéket egy tálba tesszük és közepes fokozaton addig verjük, míg a fehérjében hegyes, kemény csúcsok keletkeznek. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és egy csipetnyi sót és tovább verjük nagyobb fokozaton, míg teljesen fehér és fényes nem lesz a hab. 

3. A habot a sütőpapírra kanalazzuk egy kb. A4-es papír méretű téglalapot formázva. Az előmelegített sütőbe toljuk és 60 percig sütjük, míg a külseje ropogós lesz, de a belseje még kicsit puha és ragacsos. Ha kész, hűlni hagyjuk.

maradek-tojas-feheherje-jamie-oliver-pavlova

4. A mogyorót száraz serpenyőben vagy egy tepsiben aranybarnára pirítjuk, majd ha kihűlt, durvára daraboljuk. A körtét feldaraboljuk. Kevés vizet egy lábasba öntünk a felszeletelt gyömbérrel együtt, és közepes lángon gyöngyözésig melegítjük. Lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a csokit, és folyamatosan keverjük egy kanállal, míg az egész fel nem olvad. A tejszínt a porcukorral és a vaníliamagokkal felverjük, míg sima, lágy csúcsok nem képződnek rajta.

5. A kihűlt habcsókalapot tálcára helyezzük, megszórjuk a mogyoró felével, rákanalazzuk a tejszínhabot, meglocsoljuk a csokisziruppal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a körtedarabokat. Megszórjuk a maradék mogyoróval és narancshéjat reszelünk rá.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: nlcafe.hu