Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – Csirkeszendvics avokádóval

Így hasznosítsd újra a karácsonyi maradékokat! – Csirkeszendvics avokádóval

Rengeteg bejgli maradt, vagy éppen sült hús? Szuper ötleteink vannak az újrahasznosításukra.

Időben elkészült a töltött káposzta, a bejgli és a zserbó is, öt napra elegendő kenyeret tartalékoltunk, megérkeztek a vendégek, volt ünneplés, evés-ivás, móka, kacagás. Két nap elteltével aztán rájöttünk, hogy megint túlbiztosítottuk magunkat, és akad egy kis maradék, így jöhetnek a jobbnál jobb maradékfelhasználási tippek.

Valójában egy igazán finom és tápláló avokádós csirkesaláta került ebbe a szendvicsbe. Tölthetjük hot dog kifli helyett pitába, vagy teljesörlésű toast kenyerek közé és kedvünkre variálhatjuk a bele kerülő salátaféléket is. Sültcsirke maradék felhasználásához, ötcsillagos recept.
Eredetileg a hozzávalók közt “seasoning salt” szerepel, ami egy sókeverék lényegében. Én ezt (is) házilag készítettem el hozzá; 2 tk só + 2 tk cukor + fél tk paprika + fél tk fokhagyma granulátum + negyed tk kurkuma keverékéből. A maradék fűszermixet pedig a csirke ízesítésére használtam, sütés előtt.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 2 fél csirkemell filé
    (sülve vagy főve, darabolva)
  • 2 db avokádó
    (hámozva, aprítva)
  • 1/2 szál halványított zeller
    (szeletelve)
  • 2 szál zöldhagyma
    (karikázva)
  • fél tk fokhagyma granulátum
  • fél tk sókeverék
  • negyed tk cukor
  • fél tk mustár
  • csipet bors
  • 1 és egy fél ek majonéz
  • 1 és egy fél ek görög joghurt
  • 4 db hot dog kifli, vagy pita

Az elkészítés végtelenül egyszerű, ha mindent felaprítottunk és kimértünk, akkor csak összekeverjük és a szendvicsalapokba töltjük.

maradek sult hus-avokados szendvics

Először az “öntet” hozzávalóit keverjük el alaposan egy tálban; a majonézt és a joghurtot, ízesítve a mustárral és a fűszerekkel, aztán jöhetnek a zöldségek és a csirke, amiket szintén beleforgatunk óvatosan.  
Elvileg pihentetési idő sem kell neki, mi is frissen ettük, illetve én pár csepp citromlevet tettem az avokádóra mielőtt összeforgattam volna a többivel.
Ha szeretnénk a hűtőben összeérlelni az ízeket egy kicsit, akkor az avokádót csak tálaláskor adjuk a keverékhez.
Tipp: ha hot dog kiflibe töltjük, érdemes őket félbevágva betenni egy 10-15 mp-re a mikróba, hogy kellően megpuhuljanak.

Én spenótleveleket és paradicsom karikákat raktam minden szendvics aljára.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: nlcafe.hu