Igazi Lakodalmas Töltött Káposzta

Igazi Lakodalmas Töltött Káposzta

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 30 dkg füstölt csülök
  • 30 dkg sertéscsülök
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1.2 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt oldalas
  • 2 darab malacfüle
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl egri leányka

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált sertésdagadó
  • 20 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • só, ízlés szerint
  • őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 12 db savanyú káposzta-levél

A tálaláshoz:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1 csomag kapor
  • 8 szelet fehér kenyér

Elkészítés
A füstölt és nyers csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, azután kockákra daraboljuk. A savanyúkáposztát, illetve a káposztaleveleket megmossuk.

A szalonnát a bográcsba tesszük, megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt köményt, és 1-2 babérlevelet dobunk bele. Jól elkeverjük, rászórjuk a vöröshagymát, a csülökdarabokat, végül pedig az őrölt pirospaprikát. Lassú tűzön főzzük.

Ha a hús már elvesztette a színét, hozzáadjuk a megmosott savanyú káposzta felét. Amíg fő az étel, elkészítjük a tölteléket.

A savanyúkáposzta-leveleket leforrázzuk. A sertésdagadót ledaráljuk. A rizst megmossuk. A malacfülét és a füstölt oldalast kockákra vágjuk.

A húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, 1-1 kávéskanál őrölt köményt és majoránnát, sót és borsot ízlés szerint, valamint 1 evőkanál őrölt pirospaprikát. A rizst és a befűszerezett húst kézzel összedolgozzuk, és a masszából töltelékeket készítünk. Mindegyik káposztalevélbe teszünk egy kis tölteléket, majd gondosan feltekerjük, a széleit pedig gondosan betűrjük, hogy főzés közben ne nyíljon szét. Ezeket az ún.”töltikéket” a rotyogó káposztára tesszük, közéjük pedig malacfüléből és füstölt oldalasból vágott kockákat helyezünk.

Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd a savanyú káposzta másik felével beborítjuk az egészet. Lassú forralás közben hozzáadjuk a tejszínt, és beleöntjük az Egri leánykát. Az étel 3-4 óra alatt készül el.

Egy-két szalonnát bevagdalunk, megpirítunk. A kaprot összevágjuk.

lakodalmas-toltott-kaposzta-gazdagon1

A káposztát melegen tálaljuk. Tányérokra szedjük a töltelékeket, tejföllel meglocsoljuk, vágott kaporral és kakastaréjjal (sült szalonnával) díszítjük. Házi kenyérrel az igazi.