Igazi Lakodalmas Töltött Káposzta
A recept hozzávalói ( személyre)
- 30 dkg füstölt csülök
- 30 dkg sertéscsülök
- 10 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1.2 kg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt oldalas
- 2 darab malacfüle
- 1 dl tejszín
- 1 dl egri leányka
A töltelékhez:
- 40 dkg darált sertésdagadó
- 20 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só, ízlés szerint
- őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 12 db savanyú káposzta-levél
A tálaláshoz:
- 1.5 dl tejföl
- 1 csomag kapor
- 8 szelet fehér kenyér
Elkészítés
A füstölt és nyers csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, azután kockákra daraboljuk. A savanyúkáposztát, illetve a káposztaleveleket megmossuk.
A szalonnát a bográcsba tesszük, megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, az őrölt köményt, és 1-2 babérlevelet dobunk bele. Jól elkeverjük, rászórjuk a vöröshagymát, a csülökdarabokat, végül pedig az őrölt pirospaprikát. Lassú tűzön főzzük.
Ha a hús már elvesztette a színét, hozzáadjuk a megmosott savanyú káposzta felét. Amíg fő az étel, elkészítjük a tölteléket.
A savanyúkáposzta-leveleket leforrázzuk. A sertésdagadót ledaráljuk. A rizst megmossuk. A malacfülét és a füstölt oldalast kockákra vágjuk.
A húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, 1-1 kávéskanál őrölt köményt és majoránnát, sót és borsot ízlés szerint, valamint 1 evőkanál őrölt pirospaprikát. A rizst és a befűszerezett húst kézzel összedolgozzuk, és a masszából töltelékeket készítünk. Mindegyik káposztalevélbe teszünk egy kis tölteléket, majd gondosan feltekerjük, a széleit pedig gondosan betűrjük, hogy főzés közben ne nyíljon szét. Ezeket az ún.”töltikéket” a rotyogó káposztára tesszük, közéjük pedig malacfüléből és füstölt oldalasból vágott kockákat helyezünk.
Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, majd a savanyú káposzta másik felével beborítjuk az egészet. Lassú forralás közben hozzáadjuk a tejszínt, és beleöntjük az Egri leánykát. Az étel 3-4 óra alatt készül el.
Egy-két szalonnát bevagdalunk, megpirítunk. A kaprot összevágjuk.
A káposztát melegen tálaljuk. Tányérokra szedjük a töltelékeket, tejföllel meglocsoljuk, vágott kaporral és kakastaréjjal (sült szalonnával) díszítjük. Házi kenyérrel az igazi.