Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel, recept
A közel-keleti konyha egyik jellegzetes, nálunk kevésbé ismert fűszere a sumac (ejtsd: szumák), amit a görögök első sorban húsok ízesítésére használnak. A sumac savanykás íze a citrusokra emlékeztet, használatával minden más fűszer zamata jobban kihozható. Fanyarságának köszönhetően gyakran használják tejtermék alapú szószok, feta sajt fűszerezésre, de gyakran kerül a humuszba vagy akár a padlizsán krémbe is.
A Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel Hozzávalói a húshoz 3 főre:
- 60-65 dkg csirkemell filé
- 1 púpos teáskanál sumac
- 1 púpos teáskanál őrölt koriander
- 1 púpos teáskanál őrölt római kömény
- só
- extra szűz olívaolaj
- saslik nyársak
Hozzávalók a tzatzikihez:
- 3 db kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
- 2 dl görög joghurt
- 10 dkg feta sajt
- 10-15 mentalevél finomra aprítva
- sumac/somac
- só ízlés szerint
Hozzávalók a burgonyához:
- 80 dkg kisebb szemű burgonya
- só
- tört bors
- olíva olaj
A Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel elkészítése:
- A csirkemellet 3×3 centiméteres kockákra vágjuk.
- A fűszereket kikeverjük kb. 0,5 dl olívaolajjal, majd ezzel pácoljuk be a csirkekockákat.
1-2 órán át pácoljuk a húst, majd saslik nyársra tűzzük őket, és parázs felett, vagy grill serpenyőben készre sütjük. - Amíg a húst pácoljuk, elkészítjük a tzatzikit.
- Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal a magokat kivájjuk.
- TIPP: A vizes, magos zöldség belsejét megehetjük, vagy joghurttal és zöld almával összeturmixolva smoothiként is elfogyaszthatjuk.
- Az uborkát lereszeljük, majd sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
- A sűrű görög joghurtot (vagy ha nincs, tejfölt) krémesre keverjük a feta sajttal.
- A mentát finomra aprítjuk, és a reszelt fokhagymával együtt belekeverjük a szószba.
- Ebbe keverjük a kifacsart uborkát.
- A tetejét megszórhatjuk sumaccal.
- A burgonyát héjastól megtisztítjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük.
Ha késze van, leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és olívaolajon pirosra sütjük.
forrás: ritakonyhaja