Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel, recept

Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel, recept

 

A közel-keleti konyha egyik jellegzetes, nálunk kevésbé ismert fűszere a sumac (ejtsd: szumák), amit a görögök első sorban húsok ízesítésére használnak. A sumac savanykás íze a citrusokra emlékeztet, használatával minden más fűszer zamata jobban kihozható. Fanyarságának köszönhetően gyakran használják tejtermék alapú szószok, feta sajt fűszerezésre, de gyakran kerül a humuszba vagy akár a padlizsán krémbe is.

A Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel

A Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel Hozzávalói a húshoz 3 főre:

  • 60-65 dkg csirkemell filé
  • 1 púpos teáskanál sumac
  • 1 púpos teáskanál őrölt koriander
  • 1 púpos teáskanál őrölt római kömény
  • extra szűz olívaolaj
  • saslik nyársak

Hozzávalók a tzatzikihez:

  • 3 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma finomra reszelve
  • 2 dl görög joghurt
  • 10 dkg feta sajt
  • 10-15 mentalevél finomra aprítva
  • sumac/somac
  • só ízlés szerint

Hozzávalók a burgonyához:

  • 80 dkg kisebb szemű burgonya
  • tört bors
  • olíva olaj

A Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel elkészítése:

  1. A csirkemellet 3×3 centiméteres kockákra vágjuk.
  2. A fűszereket kikeverjük kb. 0,5 dl olívaolajjal, majd ezzel pácoljuk be a csirkekockákat.
    1-2 órán át pácoljuk a húst, majd saslik nyársra tűzzük őket, és parázs felett, vagy grill serpenyőben készre sütjük.
  3. Amíg a húst pácoljuk, elkészítjük a tzatzikit.
  4. Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal a magokat kivájjuk.
  5. TIPP: A vizes, magos zöldség belsejét megehetjük, vagy joghurttal és zöld almával összeturmixolva smoothiként is elfogyaszthatjuk.
  6. Az uborkát lereszeljük, majd sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen.
  7. A sűrű görög joghurtot (vagy ha nincs, tejfölt) krémesre keverjük a feta sajttal.
  8. A mentát finomra aprítjuk, és a reszelt fokhagymával együtt belekeverjük a szószba.
  9. Ebbe keverjük a kifacsart uborkát.
  10. A tetejét megszórhatjuk sumaccal.
  11. A burgonyát héjastól megtisztítjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük.

Ha késze van, leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és olívaolajon pirosra sütjük.

Igazi Görög csirkemell nyárs mentás tzatzikivel

forrás: ritakonyhaja