Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta, recept

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta, recept

Többször ettem már rakott kelkáposztát, de mindegyikkel az volt a problémám, hogy nem volt elég szaftos, holott ennek ez lenne a lényege. Íme a recept, amellyel ez biztosítva van:

Az Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta hozzávalói 8 főre:

  • 1 nagyobb fej kelkáposzta
  • 1 doboz főzőtasakos vagy ennek megfelelő mennyíségű jázmin vagy himalája rízs
  • 1,5 kg darált sertés comb
  • 2 fej hagyma
  • olaj vagy zsír
  • édes nemes piros paprika
  • 2 db paradicsom
  • bors
  • majoránna
  • babárlevál
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • 2 nagy doboz tejföl
  • zsemlemorzsa

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Először is meg kell pucolni majd felaprítani a két fej hagymát és a fokhagymát is. Zsíradékon üvegesre párolni – édes nemes piros paprikával megszíbesíteni, majd mehet bele a hús, só, bors,majoránna,babérlevél. Később a paradicsom is felaprítva. kb 1,5 h kell főzni a „pörköltöt”. Majd a főzőtasakos vagy sima rízst ki kell bontani a zacskóból és alaposan többször kimosni. Oda kell tenni főzni és kb 1/4 ig megfőzni.

 

Ha ez kész, akkor a darált hús pörköltöt össze kell keverni a rízzsel és félretenni, amíg a kelkáposzta leveleket előszíted.

IMG_0004

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

A kelkáposzta leveleket, ahhoz hogy kezelhetőek legyenek, főleg a zsengébb , belső levelek; meg kell blansírozni.

Válaszd le a leveleket a kelkáposzta fejről, kb 20-25 nagy levélre lesz szükséged. Mindegyiknek vágd ki a szárát és vágd ketté a leveleket. Végy elő egy fazekat és forralj benne vízet, sózd meg erősebben, majd a leveleket részenként helyezd bele; kb 2-3 percet kell blansírozni, majd kivenn és hideg vízbe helyezni, hohy lehülhessenek – ne főjenek tovább; így megmaradhat a szép zöld színe.

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Egy tepsiben folytasd a műveleteket:

Pici zsiradékot tégy a tepsi aljára, majd helyezz rá egy sor kelkáposzta levelet és kend emg az egészet tejfellel.

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Majd jöhet a félretett hús-rízs páros – 1 sor; és ígí tovább, káposzta-tejföl-húsos rízs, majd megint – ha van hekly a tepsiben, akkor még egy sor. A végét káposzta sorral és tejföllelzárd, majd a tejfölt szórd meg zsemlemorzsával.

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Mehet az előmelegített sütőbe, 180 C fok, kb 30-35 perc.

Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta

Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala