Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta, recept
Többször ettem már rakott kelkáposztát, de mindegyikkel az volt a problémám, hogy nem volt elég szaftos, holott ennek ez lenne a lényege. Íme a recept, amellyel ez biztosítva van:
Az Igazán szaftos Rakott Kelkáposzta hozzávalói 8 főre:
- 1 nagyobb fej kelkáposzta
- 1 doboz főzőtasakos vagy ennek megfelelő mennyíségű jázmin vagy himalája rízs
- 1,5 kg darált sertés comb
- 2 fej hagyma
- olaj vagy zsír
- édes nemes piros paprika
- 2 db paradicsom
- só
- bors
- majoránna
- babárlevál
- 4-5 cikk fokhagyma
- 2 nagy doboz tejföl
- zsemlemorzsa
Először is meg kell pucolni majd felaprítani a két fej hagymát és a fokhagymát is. Zsíradékon üvegesre párolni – édes nemes piros paprikával megszíbesíteni, majd mehet bele a hús, só, bors,majoránna,babérlevél. Később a paradicsom is felaprítva. kb 1,5 h kell főzni a „pörköltöt”. Majd a főzőtasakos vagy sima rízst ki kell bontani a zacskóból és alaposan többször kimosni. Oda kell tenni főzni és kb 1/4 ig megfőzni.
Ha ez kész, akkor a darált hús pörköltöt össze kell keverni a rízzsel és félretenni, amíg a kelkáposzta leveleket előszíted.
A kelkáposzta leveleket, ahhoz hogy kezelhetőek legyenek, főleg a zsengébb , belső levelek; meg kell blansírozni.
Válaszd le a leveleket a kelkáposzta fejről, kb 20-25 nagy levélre lesz szükséged. Mindegyiknek vágd ki a szárát és vágd ketté a leveleket. Végy elő egy fazekat és forralj benne vízet, sózd meg erősebben, majd a leveleket részenként helyezd bele; kb 2-3 percet kell blansírozni, majd kivenn és hideg vízbe helyezni, hohy lehülhessenek – ne főjenek tovább; így megmaradhat a szép zöld színe.
Egy tepsiben folytasd a műveleteket:
Pici zsiradékot tégy a tepsi aljára, majd helyezz rá egy sor kelkáposzta levelet és kend emg az egészet tejfellel.
Majd jöhet a félretett hús-rízs páros – 1 sor; és ígí tovább, káposzta-tejföl-húsos rízs, majd megint – ha van hekly a tepsiben, akkor még egy sor. A végét káposzta sorral és tejföllelzárd, majd a tejfölt szórd meg zsemlemorzsával.
Mehet az előmelegített sütőbe, 180 C fok, kb 30-35 perc.
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.