Húmentes Hétfő – A legjobb spanyol tapas – potato bravas

Barcelonai utunk egyik legegyszerűbb, és egyik legfinomabb tapas-a volt a potato bravas. Ez nem más, mint sült krumpli fűszeres paradicsom szósszal. Végtelen egyszerű, gyors, mégis ízélmény a fűszereknek köszönhetően. Nem mindenhol csinálják így, több helyen is kóstoltuk és a legtöbb bárban a paradicsom alig volt fűszeres, ez viszont annál inkább. A Boqueria piac mellett van egy kis bár, ott ettük, isteni volt. A titok, hogy a paradicsomba nem csak fokhagyma kerül, hanem hagyma, római kömény, citromhéj, és balzsamecet is. Jól összefőzik, majd összeturmixolják, hogy homogén krém legyen az egész.
Hozzávalók:
- 1 kg kis méretű burgonya
- 5-6 paradicsom, vagy 1 konzerv paradicsom
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshgyma
- 1 teáskanál balzsamecet
- só, bors, chili
- olívaolaj
- majonéz
- fokhagyma
Elkészítése:
A krumplikat megmossuk, hájastól feldaraboljuk vagy ha a mérete kicsi, akkor egészben hagyjuk. Olívaolajjal megkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A paradicsomot, a fokhagymát, a vöröshagymát, a római köményt, a balzsamecetet sóval, borssal chilivel összeturmixoljuk, összefőzzük, hogy egy sűrű krémet kapjunk.
A majonézt ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával összekeverünk, és enyhén megsózunk.
A sült krumplit a paradicsomos krémmel és a majonézzel tálaljuk.
Forrás: etelerzes.hu