Story Highlights
- hosszabb idő elkészíteni, de megéri: Hétvégére főztem NEKTEK: Zempléni Aranysárga - Húsleves töltelékkel ...
Hozzávalók egy nagyobb családra ( 10-15 L fazék ):
- 1 kissebb testű tyúk
- 60 dkg marha lapocka
- 2 db csontos s.karaj
- 6-7 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 2 fej karalábé
- 1 új zeller
- só, bors ( egész )
- 4-5 db burgonya
- 1 fej hagyma
A töltelékhez:
- folpack
- 5-6 zsemle
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 cikk fokhagyma
- étel ítesítő 1-2 ek ( majd írok brandet ha szponzorál érte az Unilever vagy a Podravka, … 🙂
- zsír
- petrezselyem
- esetleg 4-5 friss csirkemáj
Elkészítési idő: 4-5 h
Elkészítés:
a húsokat egy nagy fazékba 15 L, helyezem – alulra a csontosabbakat. Egy fél marék egész borsot szórok rá. Felengedem hideg vízzel a fazekat, hogy jól ellepje a húsokat. Felteszem a gázra, leg kisebb fej és láng. Mehet bele azonnal a megpucolt, egész fokhagyma és héjastól a vöröshagyma. Főzöm ,majd a habot közben-közben le szedegetem.
Közben az összes zöldséget megpucolom, egészben hagyom a sárgarépát, a gyökeret ketté vágo. A zeller gumót és a karalébékat újjnyi vastag szeletekre vágom. ha kb félig megfőtt a hús mehet bele az összes zöldség.
Közben elkészítem a tölteléket:
( vas megyében e helyett: zsemle mártást készítenek) 🙂 – köszönöm anyósomnak Zsuzsának, hogy megtanította 🙂
A zsemléket beáztatom, kinyomkodom és mehet egy tálba, hozzá adom a két tojást, ételízesítőt, fokhagymát, petrezselymet, csirke májat felvagdosva vagy kapargatva egy vágódeszkán. Vörös hagymát zsíron dinsztelem majd ez is mehet a tálba. Ezeket összekeverem, mint egy fasírt alapot és 3 felé adagolom a kifektetett folpack-on. 2-t oldalát felhajtom és feltekerem, majd a végeit bekötöm. Azt a részt, ami szét jöhet, fogpiszkálóval rögzítem. Mehet bele fektetve a leves tetejére, úgy, hogy a fólia végei kilógjanak a fazék szélére. Ne aggódjatok , nem lesz plasztik íze a levesnek.
Készre főzöm, zgy-t és a húsokat ill. a tölteléket külön szedem, majd tálalom jó féle főtt leves tésztával.
Jó étvágyat 🙂
Forrás: a pikantéria szerkesztője, Tommy