2022. január 07.

Select your Top Menu from wp menus

Henry Ford és a Szénbrikett

Vajon mi köze van a legendás autómágnásnak a kerti grillek világához? És a modern tömeggyártás atyjaként elhíresült Ford tervezőasztaláról hogyan kerülhetett le egy faszén brikett prototípusa?

A megoldás nem is olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád: a válasz Henry Ford autógyárában keresendő. A mindig új utakat kereső üzletember azt vette észre, hogy a híres T-modelleket is készítő gyárában rengeteg fatörmelék marad vissza egy-egy dolgosabb nap után. Ezeket a darabokat gyűjtötte össze, hogy egy másik létesítményben faszénné dolgozzák a hulladékot.

henry-ford-faszen-szenbrikett1

Henry Ford egyik rokonával, E.G. Kingsforddal alapította az 1920-as években az akkor még Ford Charcoal-nak nevezett céget, amely a fatörmelékekből szénporral vegyítve grillek működtetésére alkalmas briketteket gyártott. A modern szénbrikettek készítőiként idővel aztán egyre nagyobb területet hajtottak ellenőrzésük alá, miközben Amerika szerte terjesztették terméküket. Ma már ugyan nem egyeduralkodók a piacon, de még mindig az USA egyik vezető vállalatáról van szó, amit idő közben Kingsford tiszteletére átneveztek.

A Kingsford vállalat széles termékpalettája minden kerti grillező igényét kielégíti. Az egyszerű faszén mellett különböző tulajdonságú briketteket is árulnak. Van könnyen gyújtható szén, karakteres füstöt adó hikori fával kevert változat vagy a hatalmas faszén darabokat adó mesquite fás típus, ami kellemes aromát kölcsönöz a sülteknek.

henry-ford-faszen-szenbrikett

Henry Ford cége a különböző grilles kiegészítők és ruházatok mellett elsősorban a faszenes grillek világába hozott újdonságot. A cég legismertebb terméke az „eredeti” faszén, amelynek receptjével anno a két vállalkozó szellemű férfi belevágott a brikettek gyártásába. A fejlődés azonban nem állt meg és a régi mellett az újnak is helye van. Így kerülhetett fogalomba a verseny brikett, ami sokkal gyorsabban eléri a sütési hőmérsékletet, mint hagyományos társa. Ennek köszönhetően jelentősen lerövidül az előkészülési idő és hamarabb láthatsz neki az igazi feladatnak.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Hogyan grillezz zöldségeket?

Zöldséget grillezni az egyik legkönnyebb dolog, ami azon túl, hogy nem igényel különösebb odafigyelést sem, még igen izgalmas ízeket is...

Close