Házi, reszelt ecetes torma
Házi, reszelt ecetes torma: a torma a téli időszak leghatásosabb baktérium ölő és vírus űző étele. Őseink előszeretettel használták megelőzésképpen és a begegséget is gyógyították vele.
Most a lehető legegyszerűbb torma receptet mutatom be nektek, ez az ecetes torma
Házi, reszelt ecetes torma recept
Házi, reszelt ecetes torma: a torma a téli időszak leghatásosabb baktérium ölő és vírus űző étele. Őseink előszeretettel használták megelőzésképpen és a begegséget is gyógyították vele.
Hozzávalók
- 2 db torma
- 2 dl 10%-os ecet
- 4 ek cukor
- 2 kk só
- 2 dl víz
Elkészítés
- Reszeld le kislyukú reszelővel. Bízd nyugodtan a család legbetegebb tagjára – hálás lesz érte, mert nem kell dugulásmentesítenie majd az orrát 🙂
- Az ecetet, vízet, sót és cukrot alaposan keverd el
- Öntsd hozzá a friss reszelt tormához
- Tedd üvegekbe, esetleg egy kis szalicilt dobj a tetejére
- Kész
Notes
Ecetes torma – hasznos tudni, illetve TIPP:
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma. Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Felhasználása
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is. Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekeknek reszelt almával keverten adható. Termesztése
Kiásáskor a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve szaporíthatjuk.
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma. Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz. Felhasználása
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is. Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja. Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekeknek reszelt almával keverten adható. Termesztése
Kiásáskor a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve szaporíthatjuk.