Házi, reszelt ecetes torma: a torma a téli időszak leghatásosabb baktérium ölő és vírus űző étele. Őseink előszeretettel használták megelőzésképpen és a begegséget is gyógyították vele.
Most a lehető legegyszerűbb torma receptet mutatom be nektek, ez az ecetes torma
A Házi, reszelt ecetes torma hozzávalói két kis üveghez:
- 1,5 – 2 nagy torma
- 2 dl 10% – os ecet
- 4 ek cukor
- 2 kk só
- 2 dl víz
A Házi, reszelt ecetes torma elkészítése:
-
Hámozd meg a tormát
-
reszeld le kis lyukú reszelővel. Bízd nyugodtan a család lrgbrtrgrbb tagjáras – hálás lesz érte, mert nem kell dugulásmentesítenie majd az orrát 🙂
-
Az esetet, vízet, sót és cukrot alaposan keverd el
-
Öntsd hozzá a friss reszelt tormához
-
Tedd üvegekbe, esetleg egy kis szalicilt dobj a tetejére
-
KÉSZ
Ecetes torma – hasznos tudni, illetve TIPP:
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma.
Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.
Felhasználása
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok tartósításánál is.
Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.
Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.
Gyermekeknek reszelt almával keverten adható.
Termesztése
Kiásáskor a vastag gyökereket használjuk fel, a vékony mellékgyökereket újra elültetve szaporíthatjuk.
forrás: wikipedia