2020. november 11.

Select your Top Menu from wp menus
Házi Nutella variációk, recept

Házi Nutella variációk, recept

A mogyorós csokikrémek továbbra sem hagyják nyugodni a fantáziámat. A múltkori kesukrém után most a Nutellával kísérleteztem. Leginkább az izgatott a “termékfejlesztés” során, – azon túl, hogy egyszerre legyen finom és egészséges, – hogy minél homogénebb, lágyabb legyen a mogyorókrém állaga. Kétféle változatot készítettem: étcsokisat, ami tejmentes, és tejcsokoládésat, mert kíváncsi voltam, hogy mennyivel áll közelebb az eredeti ízvilághoz.

Mindkettő változat mogyorósabb ízű mint a bolti, ami szerintem csakis előnyére válik a krémes finomságnak. Az eredeti Nutella 13% mogyorót tartalmaz, és fő összetevője a cukor. Itthon viszont kb. 50-70% mogyoró is belekerült, és nemcsak a cukorral spóroltam, de tejpor és egyéb huncutságok sincsenek benne. Szóval ezen a “problémán” csak úgy lehetne segíteni, ha rontanék rajta, amit nem szeretnék.
Míg én mindkettővel elégedett voltam, Nándikám szerint a bolti Nutellára csak a tejcsokis tud vereséget mérni: “Ez a leges-legfinomabb csokikrémed anya.” – végre megkaptam a megérdemelt dicséretet.

Mitől lesz igazán lágy és krémes a házi Nutella?

Egyik titka, hogy minél alaposabban ledörzsöljük a pörkölt mogyoróról a héjat. Másik az alapos darálás, ami 10-15 percet jelent, és a végére egy sűrű, nedves krémet kapunk.
Amikor elkezdjük aprítani a mogyorót, hamar sikerül elérni a morzsás állapotot, ami a további darálás során egy ideig úgy tűnik már nem változik, ennél finomabb nem lesz az anyag.

DE, ahogy még tovább dolgozik a gép, láthatóan egyre nehezebben forgatja az olajos őrleményt – néha meg kell állni, és kanállal kicsit átmozgatni – egy pont után a morzsából sűrűn folyó olajos masszát kapunk, mint a képen. Ekkor már újra könnyedén forog az aprítókés a puha krémben. A végére felmelegszik a gép, vigyázni kell, nehogy besokalljon a motor.

A Házi Nutella variációk Hozzávalói:

Nincs sok eltérés a csokin, és néhány összetevő arányán kívül. Az első egészségtudatosabb, a tejcsokis pedig kicsit megengedőbb, hogy minél inkább hasonlítson az eredetihez. Ha ezt tovább akarnám fokozni, akkor talán még megdupláznám a tejcsokit benne, és tennék hozzá tejport, de igazából pont az a jó benne, hogy nagyon mogyorós.

Étcsokis Nutella:

1 bögre törökmogyoró
50 g 70%-os étcsoki
2 ek. kakaópor
1 ek kókuszzsír (v.pálmazsír)
2 ek. agávé szirup (v. méz)
1 kk. őrölt vanília
8-10 csepp stevia
(mogyorós) rizstej kb. 1 dl

Tejcsokis Nutella:

1 bögre törökmogyoró
70 g tejcsoki
1 ek. kakaópor
1 ek kókuszzsír (v.pálmazsír)
3 ek. agávé szirup (v. méz)
1 kk. őrölt vanília
8-10 csepp stevia
(mogyorós) rizstej kb. 1 dl

A Házi Nutella variációk elkészítése

  1. Alaposan megpörkölom a mogyorót, közben kevergetem, hogy a szemek minden oldala átsüljön. Nem baj, ha kicsit túlpörköljük, mert nem kerül bele a krémbe a héj: egy konyharuhába öntöm a mogyorót, és jól megdörzsölgetem, hogy lehulljon.
  2. Ekkor követkzik az aprítógép, a fent leírt módon, kb. 15 percen keresztül krémesre dolgozom a megtisztított szemeket.

  3. Vízgőz fölé helyezek egy kisebb tálat, hogy ne éren bele az alja a vízbe, és megolvasztom a csokoládét.
  4. Ha felolvadt, a rizstejen kívül minden hozzávalót az olvadt csokihoz keverek, majd a homogén masszát ráöntöm a mogyoróra, és jól összedolgozom a géppel. Így meglehetősen sűrű, ezért körülbelül 1 dl rizstejet öntök hozzá. Ha nincsen mogyorós, a sima is épp úgy jó.
  5. Apránként öntöm hozzá, miközben a géppel keverem, és figyelem, hogy mikor megfelelő. Szerintem egy decit elbír, de több nem szükséges. Így hűtőből kivéve is kenhető halmazállapotú marad.

Házi Nutella variációk

Az eltarthatóságról nem sokat tudok mondani, tapasztalatom szerint egy hétig eláll 🙂

A banán rettentő jól harmonizál a csokis-mogyorós Nutella ízével, ha esetleg fokoznátok az élvezeteket… Kedvencünk a nutellás-banános palacsinta, amihez villával áttörjük a banánt, és hozzákeverjük a Nutellához. Leírhatatlan, ki kell próbálni!

Házi Nutella variációk

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Rummal érlelt karácsonyi gyümölcskenyér
Rummal érlelt karácsonyi gyümölcskenyér, recept

Elcsendesedett a ház, békésen alszanak a gyerekek. Én is majdnem, de az alkotómunkában ilyenkor, éjjel a legalkalmasabb elmerülni, ezért inkább...

Close