2020. november 11.

Select your Top Menu from wp menus
Házi készítésű bounty szelet, recept

Házi készítésű bounty szelet, recept

Vegán, nyers, tej- és gluténmentes

Tudatos táplálkozás ide vagy oda, bizonyos édességek, fel tudják ébreszteni a bennem bújó kisördögöt. Nincs is ezzel gond, olykor az akaraterőt is pihentetni kell, néha jó engedni a csábításnak.
De ennél is jobb, ha a nevezetes édesség saját konyhánkban készül el egészséges változatban.
Egyik ilyen gyenge pontom a kókuszos csokoládé, konkrétan az étcsokis Bounty szelet. A keserű csokoládé és az édes, puha kókusz töltelék együtt, hmmmm….

Ez a házi kiadás néhány alkalommal elkészült, mire elérte a szerintem tökéletes ízt és állagot: pont elég édes, hogy ne okozzon csalódást, mégsem gejl, kellőképpen vastag és roppanós rajta a csoki, belül pedig omlós és szaftos a kókusz, akárcsak az eredetiben.

Az édesítéshez agávé szirupot és mézet használtam, amiért mindenképpen jobb, mint a glükóz sziruppal készült “bóti” változat. Ezeknek az édesítőknek jóval alacsonyabb a glikémiás indexük, ráadásul értékes vitaminokat is tartalmaznak.
Tejmentesség szempontjából is rendben van, mert az eredetiben megtalálható tejszármazékok helyett kókusztejjel készült.

…és akkor lássuk a lényeget: a megadott mennyiségekből kb. 30 szelet!! készül, melyek méretben megfelelnek a gyári változatnak. (szemmértékre)

Házi készítésű bounty szelet

Szükség lesz egy kis vízmelegítő edényre, és egy kisebb edényre, amit úgy tudunk fölé helyezni, hogy a víz ne érje el az alját. Én a fenti ikeás játék serpenyőt választottam a gyerekszobából, ami miatt komoly számonkérésre vontak, hogy hogyan merészelek engedély nélkül játszani azzal, ami nem is az enyém. Egy kis csokival azért sikerült elsimítanom ezt az ügyet, folytathattam a “játékot”.
A mártogatáshoz pedig a fondüvillánál alkalmasabb szerszámot még nem találtam. Minderre persze csak a végén kerül sor, először a kókuszmassza bekeverése következik:

A Házi készítésű bounty szelet Hozzávalói:

  • 400 g kókuszreszelék
  • 1,5 dl kókusz tejpor
  • 2 dl forralt víz
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 5 ek. agávé szirup
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt vanília, vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
  • kb. 500 g 70%-os étcsoki

A Házi készítésű bounty szelet elkészítése:

  1. A kókuszreszelék kb. felét elektromos darálóval, vagy aprítógéppel finommá őrölöm. Könnyebb szeleteket formázni a kókuszmasszából, ha az anyag egy része finom, apró szemű, és segíti a tapadást.
  2. A kókusztejport a felforralt, majd langyosra hűlt vízzel csomómentesre keverem, hozzáöntöm a kókuszreszelékhez, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összekeverem a masszát.
  3. Ezután néhány órát pihentetem, hideg helyen, hogy a kókuszreszelék kellőképpen összeérjen, és magába szívja a nedvességet, ettől lesz finom szaftos és puha. Fontos a hideg, hogy jól tapadjon és gyűrható legyen, szobahőmérsékleten nehéz vele dolgozni, morzsálódik. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben, majd 15 perccel a formázás előtt vettem elő, hogy kicsit visszapuhuljon a massza, így jól lehetett vele dolgozni, “engedelmeskedett”.
  4. Kézzel szeleteket formázok belőle, amiket beteszek a hűtőbe, hogy jól megszilárduljanak, így könnyű a csokiba mártogatni őket, nem töredeznek.
  5. Tehát, ha jól megszilárdult, jöhet a csokibevonat: a csokit vízgőz fölött megolvasztom, és egy tálcára zsírpapírt terítek. A szeleteket csak akkor veszem elő a hűtőből, amikor a csoki már mártogatásra kész. Ez azért fontos, mert ahogy melegszik és puhul a kókusz szelet könnyebben eltörik, és lepottyanhat a villáról, ami nem tragédia, mert éppen itt az ideje egy kis kóstolásnak.

Házi készítésű bounty szelet

Ha ezzel a viszonylag nagy mennyiséggel dolgozom, kisebb adagokban veszem elő hűtőből, nehogy az utolsók túlzottan megpuhuljanak, mire sorra kerülnek.

Fontos dolog a mártogatásnál, hogy ne tunkoljuk a villára szúrt kókuszt hosszasan a meleg csokiba, mert átmelegedve, törőssé válik és darabokban kell a csokiból kihalászni. Érdemesebb inkább egy kanál segítségével rámerni az olvadt csokoládét, majd kissé lecsöpögtetve az előkészített zsírpapírra helyezni. Ez után már semmi “veszély” nem fenyegeti a bounty szeletet.
Nem örödöngösség, ha ezekre figyelünk, szép lesz a végeredmény. (Nekem segítettek a gyerekek, ami nagyban hátráltatta a haladást, és így is csupán 15%-os veszteséget kellett elkönyvelnem, a vége felé, amikor már kicsit olvadt volt az anyag.)
Ha kész a bevonat, neeem, még nem kóstoljuk meg, ismét a hűtőbe mennek, hogy szépen megszilárduljanak a Bounty szeletek. Ha a csoki roppanósra keményedett, könnyedén eltávolítható a zsírpapírról.
Amit nem eszünk meg azonnal, dobozba teszem, és továbbra is a hűtőben tárolom…vagy 3 napig.

Házi készítésű bounty szelet

 

Forrás: retikulesfuszerdoboz

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Vörösboros almás-szilvás pite
Vörösboros almás-szilvás pite, recept

Az őszi gyümölcsök beköszöntésével indul a pite-szezon!! Nem tudom más hogy van ezzel, de szerintem egy pite akkor jó, ha...

Close