Házi Dobos Torta

Házi Dobos Torta

Hozzávalók

A tésztához:

  • 6 tojás
  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 12 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt

A krémhez:

  • 6 tojás
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg reszelt étcsokoládé
  • 2 tasak vaníliás cukor

A mázhoz:

  • 1 kávéskanál vaj vagy margarin
  • 15 dkg kristálycukor
  • néhány csepp citromlé
  • vaj a kés kenéséhez

Elkészítés:

A tésztához válaszd szét a tojásokat, olvaszd fel a vajat és hagyd langyosra hűlni. Sütőpapírból vágj ki 6 db 26 cm átmérőjű korongot, és helyezd őket tepsikre. A sütőt melegítsd elő 220°C-ra.

A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a tojássárgákat pedig keverd habosra a porcukorral, és apránként, felváltva add hozzá a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.

Simítsd a papírkorongok tetejére arányosan elosztva a masszát, és a forró sütőben, gyors váltásban süsd meg őket szép világosra. A tepsiből kivéve helyezz egyenként a tetejükre egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és vágd körbe a szegélyüket, így azonos nagyságú lapjaid lesznek majd. Hagyd őket kihűlni.

A krémhez a tojásokat keverd simára a porcukorral és a csokoládéval, majd meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve sűrítsd be és hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverve a kihűlt krémet.

A legszebb lapot tedd félre, a többit kend meg a krémmel, illeszd egymásra és kissé nyomd le őket. Vékonyan vond be a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyd megdermedni, ez nagyjából 3 órát jelent majd.

dobos-torta-friss-ropogos

A mázhoz egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a citromlét, pirítsd aranysárgára és vajjal megkent széles pengéjű késsel simítsd a félretett lapra. Hamar megdermed, ezért gyorsan kell dolgoznod. Akkor darabold fel, amikor még meleg, minden vágás előtt vajjal kend át a kést és így szeld fel 16 szeletre. Tálaláskor illeszd egyenként a torta tetejére a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteld fel a tortát.