Házi Dobos Torta
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 tojás
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
A krémhez:
- 6 tojás
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg reszelt étcsokoládé
- 2 tasak vaníliás cukor
A mázhoz:
- 1 kávéskanál vaj vagy margarin
- 15 dkg kristálycukor
- néhány csepp citromlé
- vaj a kés kenéséhez
Elkészítés:
A tésztához válaszd szét a tojásokat, olvaszd fel a vajat és hagyd langyosra hűlni. Sütőpapírból vágj ki 6 db 26 cm átmérőjű korongot, és helyezd őket tepsikre. A sütőt melegítsd elő 220°C-ra.
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, a tojássárgákat pedig keverd habosra a porcukorral, és apránként, felváltva add hozzá a lisztet és a tojáshabot, végül a vajat.
Simítsd a papírkorongok tetejére arányosan elosztva a masszát, és a forró sütőben, gyors váltásban süsd meg őket szép világosra. A tepsiből kivéve helyezz egyenként a tetejükre egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és vágd körbe a szegélyüket, így azonos nagyságú lapjaid lesznek majd. Hagyd őket kihűlni.
A krémhez a tojásokat keverd simára a porcukorral és a csokoládéval, majd meleg vízfürdőbe állítva, folyamatosan keverve sűrítsd be és hagyd kihűlni. A vajat keverd habosra a vaníliás cukorral, kanalanként hozzákeverve a kihűlt krémet.
A legszebb lapot tedd félre, a többit kend meg a krémmel, illeszd egymásra és kissé nyomd le őket. Vékonyan vond be a krémmel a torta oldalát is, és a hűtőszekrényben hagyd megdermedni, ez nagyjából 3 órát jelent majd.
A mázhoz egy lábasban olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot és a citromlét, pirítsd aranysárgára és vajjal megkent széles pengéjű késsel simítsd a félretett lapra. Hamar megdermed, ezért gyorsan kell dolgoznod. Akkor darabold fel, amikor még meleg, minden vágás előtt vajjal kend át a kést és így szeld fel 16 szeletre. Tálaláskor illeszd egyenként a torta tetejére a karamell-lapokat, és azok mentén szeleteld fel a tortát.